Obama: Još je rano suditi o dogovoru Putina i Porošenka

0

Još uvek rano da se vdi šta znači najavljeni prekid vatre: Barak Obama
 

"Suviše je rano reći šta taj prekid vatre znači… Postoji prilika, videćemo da li će se konkretizovati", izjavio je Obama na zajedničkoj konferenciji za novinare s estonskim predsednikom Tomas Hendrikom Ilvesom.

 

Obama je podsetio da SAD dosledno podržavaju napore Porošenka u postizanju primirja koji bi mogao da dovede do političkog rešenja nakon višemesečnih sukoba u istočnom delu Ukrajine.

 

U Kijevu je saopšteno da su Porošenko i Putin postigli dogovor o trajnom primirju na istoku Ukrajine, ali je Kremlj to demantovao, navodeći da Rusija ne može da odluči o primirju zato što ne učestvuje u sukobima.

 

Američki predsednik je rekao i da se ne može doći do realnog rešenja ako Rusija nastavlja da šalje tenkove i vojsku u Ukrajinu.

 

"Nikakvo političko rešenje ne može se postići ako Rusija, u stvari, kaže da će nastaviti da šalje tenkove, vojnike, oružje i savetnike prerušene u separatiste, koji nisu sa tog prostora, i ako je jedino moguće rešenje da se Ukrajina odrekne svoje teritorije i suvereniteta", rekao je predsednik SAD.

 

NATO da pomogne ukrajinskoj vojsci

Predsednik SAD Barak Obama pozvao je NATO da pomogne u jačanju ukrajinske vojske i rekao da Alijansa mora da ostavi otvorena vrata za prijem novih članica
"NATO mora da preuzme konkretne obaveze i pomogne Ukrajini da modernizuje i pojača svoje snage bezbednosti. Moramo učiniti više da bismo pomogli ostalim partnerima NATO-a, uključujući Gruziju i Moldaviju, da ojačamo i njihove odbrane", rekao je američki predsjednik tokom boravka u Estoniji.

 

 

Obama je doputovao u Estoniju da bi pokazao solidarnost sa baltičkim saveznicima u NATO koji strahuju da bi mogli biti sledeća meta Rusije.

 

U borbama u istočnoj Ukrajini poginulo je skoro 2.600 ljudi, a više od 340.000 je pobeglo, kažu UN.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here