Obama poručio: Kuba i dalje zemlja koja ugnjetava svoj narod

0

Fonet/AP
U odnosima sa Kubom neće biti promena preko noći: Barak Obama
 

"To je i dalje režim koji ugnjetava svoj narod", rekao je Obama na konferenciji za novinare, dva dana pošto je najavio normalizaciju odnosa SAD i Kube posle više od 50 godina.

On je rekao da se nada će posetiti Kubu u nekom trenutku svog života, ali da zasad ne namerava da ide u Havanu ili da ugosti kubanskog predsedika Raula Kastra u Vašingtonu.

Obama je rekao da bi najavljena promena u politici mogla omogućiti SAD veće šanse za uticaj na Kubu, pošto 50 godina izolacije nije donelo plodove.

"Bićemo u poziciji da reagujemo šta god oni uradili kao što radimo s čitavim nizom zemlja širom sveta kada rade stvari koje smatramo pogrešnim", rekao je američki predsednik.

On je rekao da bi trebalo okončati 50 godina stari embargo prema Kubi, ali da ne očekuje da će se to uskoro desiti. Odluku o ukidanju embarga mora doneti Kongres i verovatno će proći neko vrmee pre nego što poslanici počnu da razmatraju to pitanje, dodao je.

Obama je rekao da se ime vođe kubanske revolucije Fidela Kastra samo na kratko pojavilo u telefonskom razgovoru s njegovim bratom Raulom, koji je sada predsednik Kube.

On je rekao da je razgovor počeo 15 minutnim uvodnim obraćanjem a da se posle izvinio zbog dugog uvoda, na šta je Raul Kastro rekao: "Vi ste još mlad čovek i imate šansu da oborite Fidelov rekord. Jednom je govorio sedam sati bez prestanka".

Obama je dodao da je Raul Kastro potom počeo obraćanjem koje je trajalo makar duplo više nego njegovo. "Mogao bih reći da je to porodična osobina", dodao je američki predsednik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here