pixabay.com

Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) saopštila je da će o netačnim tvrdnjama o tome da je RS država izvestiti Savet bezbednosti UN.

OHR je saopštila da proslava Dana RS predstavlja nepoštovanje vladavine prava i sudskih odluka.

Ustavni sud BiH odlučivao je o usklađenosti 9. januara kao Dana RS sa Ustavom BiH i utvrdio da je obeležavanje tog dana neustavno. Ponovivši da se ne protivi Danu RS ako se on organizuje i obeležava u skladu s postojećim zakonskim okvirom, visoki predstavnik Valentin Incko konstatovao je da je “poštovanje vladavine prava preduslov za svaku modernu demokratiju”, navodi se na sajtu OHR.

U saopštenju se dodaje da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da se moraju poštovati u celoj BiH.

Incko u saopštenju dodaje da je u poslednjih nekoliko dana često pogrešno predstavljen status države Bosne i Hercegovine i odnosa između entiteta i države.

“Ustav jasno definiše Bosnu i Hercegovinu kao državu koja se sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske. Ona nije sastavljena od dva entiteta, kao što se uporno i pogrešno tvrdi. Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, čiji suverenitet i teritorijalni integritet su zagarantovani Opštim okvirnim sporazumom za mir, Ustavom BiH i međunarodnim pravom – dakle upravo ono što entiteti nisu. U skladu s tim, Republika Srpska nije država, kao što tvrdi član Predsedništva Milorad Dodik”, ističe se u saopštenju.

Incko naglašava da u skladu s Mirovnim sporazumom, entiteti nemaju pravo na otcepljenje i postoje samo na osnovu Ustava BiH, i nisu države, bez obzira na to koliko često neko tvrdio suprotno.

“Zato će o netačnim tvrdnjama o državnosti RS biti obavešten Savet bezbednosti UN”, navodi se dalje u saopštenju.

8 COMMENTS

  1. bas si sve lepo rekao a sta pripada manjinama zive u drzavi srbiji i imaju sva prava gde nijedna manjina u citavom svetu nema i nikad ni imala gde u drugim drzavama imaju zabranu a ova manjina u tudjoj zemlji i to tudjim ledjima proglasi suverenitet drzave kao svojom i savet bezbednosti UN pritiskom amera ne reaguje i siptarima na kosovu je sve dozvoljeno lazima 20 godina srbi i romi su proterani sa vekovnih ognjista i sta ta MZ cini nista evo 20 godina i nista nije ni cininila a siptare lazima nagradjuje i dalje ce nagradjivati neka ali kad tad ce istine doci posle 500 godina i turci nestali tako ce i drugima vreme doci kad tad komentar da li ce biti objavljen ili ne svejedno ali ovo je prava istina u srbiji manjine sta imaju gde u svojoj drzavi albaniji nemaju siptari

  2. Пријавити СБ УН све који тврде да су Босна, Хрватска… државе. Доста бре са ови будалаштинама!!!

  3. Incko, SAD vise ne zavise od saudijska nafte a nisa Turskom se ne mirisu. Nisi u toku. A republika je drzavno uredjenje, sta si ti po struci?

  4. daytonski sporazum je bil sestavljen tako da sta obstajali dve državi v bih.republika srbska in federacija bosna in hercegovina.

  5. Naravno da je država!Politički subjekat-(biće-entitet), koji ima: budžet, predsjednika, skupštinu, vladu, policiju, sudstvo, šolstvo zdravstvo, PIO sistem, sportske lige, televiziju, Elektro-sistem…. je država par exelans! Mnogi misle da, ako RS nema samostalne inostrane poslove, carinu i (djelimično) fiskalni sistem, da nije država, ali imamo slučaj Monaka, Lhtenštajna, Vatikana, San Marina… koji egzistiraju kao svjetski priznate samostalne države, a nemaju sve gore navedene atribute koje ima Republika Srpska. Baš me interesuje kako će reagovati kad kao odgovor saznaju da Republika Srpska JESTE država!

  6. Pa zasto ne objavljujete komenrate, je li vas strah da nebi uvredili ovu nakazu takozvanog politicara Incka.
    E, bemti deemokratiju kad se objavljuju samo komentari koji odgovaraju licemernoj politici ovog diktatora Incka naj veceg srbomrzca svih vremena. Iskrenost nevoli niko pa cak ni vi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here