EPA/Markus Schreiber
Prebacivanje krivice: Jens Špan

Savezni ministar zdravstva Jens Špan uspeo je da ubedi kolege u vladi da se Nemačka od korone (i dalje) mora braniti još na granici.

Upravo je stupio na snagu propis da svi koji se vraćaju kući s odmora provedenog na nekom od područja koja se smatraju rizičnim – moraju da budu testirani čim stupe na tlo Nemačke. Ukoliko budu pozitivni na virus COVID-19‚ moraju u karantin. Tamo ostaju sve dok neki novi test ne pokaže da su negativni.

To je ukratko mera koja bi trebalo da “prorešeta” povratnike sa odmora i spreči “uvoz” virusa s neke od evropskih plaža. Znakova za uzbunu i uvođenje ove mere bilo je dovoljno proteklih dana – od porasta broja zaraženih među “godišnjeodmorcima” do slučaja da inficirani neometano “seju” virsu.

Za one koji nisu bili na nekom od rizičnih područja, koja inače svakodnevno procenjuje i to objavljuje Ministarstvo inostranih poslova u Berlinu na svom sajtu, važiće pravilo da mogu dobrovoljno da se testiraju, ali da taj medicinski zahvat moraju sami da plate.

Ovo će, po rečima Špana, važiti najmanje do kraja septembra. Tada će nadležni u Berlinu ponovo odlučivati o sudbini ovog propisa.

Nema predaha

Pandemija nas tera da neprekidno i dinamično prilagođavamo našu strategiju situaciji na terenu, kazao je novinarima u Berlinu ministar Špan.

– U vreme godišnjih odmora je važno da svi koji se vraćaju budu testirani na koronu. Dolazak jeseni i zime je povod da se ponovo više koncentrišemo na ove testove u samoj zemlji – zaključio je nemački ministar zdravstva.