EPA/Alessandro Di Marco

Tek što je uvedena opšta obavezna vakcinacija protiv koronavirusa za sve punoletne građane u Austriji, ona se našla na meti kritike i to onih koji su učestvovali u donošenju tog zakona.

Sve je više guvernera austrijskih pokrajina koji kritikuju obaveznu vakcinaciju.

Nakon što su zajedno sa austrijskom vladom, odlučili da uvedu obaveznu vakcinaciju, sada je kritikuju guverneri pokrajina Koruška i Salcburga, Peter Kajzer i Vilfrid Haslajer, a sada to čini i guverner pokrajine Burgenland Hans Peter Doskocil.

Zamimljivo je, ne da su samo učestvovali u postizanju odluke o obaveznoj vakcinaciji, već i činjenica da se radi o političarima koji nisu svi iz redova, na saveznom nivou, opozicione Socijaldemokratske partije Austrije (SPO), koja je zdušno podržala vladin poduhvat u parlamentu.

Naime, Hazlauer je član Narodne partije (OVP), čiji je lider kancelar Karl Nehamer.

Doskocil smatra da je vlada Zakonom o obaveznoj vakcinaciji sebe uvela u ćorsokak, te da deluje u primeni potpuno bez plana.

On je time kritikovao što portal, preko kojeg će moći da se proveravaju izuzeća od obavezne vakcinacije, nije završen, a neće biti gotov pre kraja aprila.

Haslauer je zatražio da se obavezna vakcinacija stavi van snage, jer nije potrebna, a i Kajzer je zatražio ponovnu analizu potrebe obavezne vakcinacije.

Haslauer ističe da bi trebalo obaveznu vakcinaciju ukinuti još pre 15. marta posle kojeg, kako to Zakon predviđa, kreće kažnjavanje.

On je obrazložio svoj zahtev time da nema naznake da bi moglo doći do preopterećenja zdravstvenog sistema.

Haslauer je odbacio argument vlade i Ministarstva zdravlja da je obavezna vakcinacija potrebna kako bi se zemlja pripremila za jesen.

– Ne može se pretpostavkama argumentovati potreba za obaveznom vakcinacijom – rekao je on.

Austrija je prva zemlja Evrope koja je uvela obaveznu vakcinaciju za sve punoletne građane, a mogla bi ući i u istorijske anale starog kontinenta i po dužini primene odgovarajućeg zakona, jer su kritičari sve glasniji i to već pet dana nakon početka njegovog stupanja na snagu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here