EPA/Christian Bruna
Vakcinacija u Austriji

Zakon o uvođenju obavezne vakcinacije u Austriji, pošto su ga, posle usvajanja u parlamentu potpisali predsednik Aleksander van der Belen i kancelar Karl Nehamer, mogao bi da stupi na snagu za vikend.

Predsednik Van der Belen potvrdio je svojim potpisom danas da je zakon prošao proceduru u skladu sa Ustavom, nakon čega je i kancelar stavio svoj potpis.

Poslednji korak neophodan da bi Zakon stupio na snagu jeste njegovo zvanično objavljivanje.

To zvanično objavljivanje se očekuje sutra, tako da Zakon može da stupi na snagu od nedelje.

Austrijski parlament je 20. januara, većinom glasova, usvojio Zakon o uvođenju obavezne vakcinacije, a sinoć je to učinio i Pokrajinski dom.

Prema Zakonu svi punoletni građani, koji imaju prijavljen boravak u Austriji moraće da se vakcinišu protiv korona virusa.

Od obavezne vakcinacije izuzete su trudnice i osobe koje iz medicinskih razloga ne mogu biti vakcinisane.

Takođe, ali na 180 dana od oboljenja, osobe koje su preležale kovid-19, izuzeta su od obaveze.

Od stupanja na snagu zakona do sredine marta sprovešće se prelazna faza, tokom koje neće biti kažnjavanja, već informisanja građana o novoj zakonskoj obavezi.

Od 16. marta kreću kontrole i kažnjavanje.

Policija će, kako je predviđeno, prilikom svih svojih aktivnosti kontrolisati i vakcinalni status građana.

Ko nije vakcinisan biće, u “pojednostavljenom postupku” kažnjen sa do 600 evra, a u “običnom postupku” sa do 3.600 evra.

U trećoj fazi je predviđeno da se, čim budu stvoreni tehnički uslovi, na osnovu podataka iz registra o vakcinaciji opominju i kažnjavaju građani, koji na dan uvida, nisu vakcinisani.

Ministarstvo zdravlja treba još da objavi uredbu sa detaljima sprovođenja zakona, kao što su izuzeci i vakcine koje će biti prihvaćene.

Nacrt uredbe, koji je trenutno na razmatranju, predviđa da, pored vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA), budu prihvaćene i one koje je priznala Svetska zdravstvena organizacija (SZO), a to bi značilo sve izuzev ruske Sputnjik.

Austrija je prva zemlja u Evropi koja uvodi opštu obavezu vakcinacije protiv koronavirusa.

1 COMMENT

  1. Onima koji neće da se vakcinišu obavezno žute trake na rukav, a posle u radne logore i da im se oduzme sva imovina i podeli vakcinisanima. Ima Austrija iskustva sa takvim stvarima, trebali bi da se malo podsete svoje prošlosti i kako se naziva to što sada rade.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here