Obdukcija bez otvaranja tela

0

 

Izgled lobanje kroz skener za "virtopsiju" – način da se vidi unutrašnjost tela bez obdukcije
 

 

Mihael Tali, profesor na univerzitetu u Bernu, i njegove kolege razvili su sistem nazvan " virtopsi" (virtopsy) koji koriste od 2006. da bi ustanovili uzroke iznenadnih ili neprirodnih smrti. Američka vojska u vazduhoplovnoj bazi u Doveru koristi ograničeniju verziju ovog instrumenta za obavljanje obdukcije svojih vojnika, kazao je Tali.

"Bez otvaranja tela možemo da otkrijemo 60 do 80 odsto povreda i uzroka smrti", objasnio je Tali, prenela je agencija Rojters.

Tradicionalna obdukcija – zlatni standard

 

Profesor Tali ne veruje da će virtuelna obdukcija, ma kolika bila njena prednost, u skorije vreme zameniti skalpel.

"Tradicionalna obdukcija, gotovo drevni postupak, zasad se i dalje smatra zlatnim standardom", dodao je on, navodeći da se 3D skeniranje još uvek ne može koristiti kod slučajeva svinjskog gripa.

Prednost virtuelnih obdukcija je u trajnim digitalnim podacima koji se mogu razmenjivati putem Interneta, dodao je on.

 

Tokom obdukcije, koja traje oko 30 minuta, preminuli se postavlja na sto dok skener, jedva veći od kutije za cipele, pričvršćen za robota, prelazi preko njegovog tela. Nakon toga pristupa se kompjuterskoj proceni nalaza.

"Zasad je Bern jedino mesto na svetu gde se obavlja obdukcija kombinacijom skeniranja CT magnetskom rezonancom, post mortem angiografijom i post mortem biopsijom", kazao je Tali, navodeći da cela aparatura košta preko dva miliona švajcarskih franaka (1,98 miliona dolara).

CT skener pravi snimke povreda na skeletu i na mozgu, dok magnetski skener daje detaljne slike mekog tkiva, rekao je on, dodajući da angiografija omogućava vizualizaciju unutrašnjosti krvnih sudova.

 

"To je velika prednost jer nema potrebe da se telo kasapi, pošto se, na primer, meci mogu videti trodimenzionalno i isto tako obavljati analize", objasnio je Tali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here