Tanjug
Maja Gojković

Predsednik parlamenta Čilea Ivan Flores Garsija izjavio je da njegova zemlja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, kao i da ne može da podrži njihovu želju da postane član Interpola.

On je u razgovoru sa predsednicom skupštine Srbije Majom Gojković ukazao da se Čile drži svoje pozicije, da se ona nije i neće promeniti, saopšteno je iz parlamenta.

Garsija je naglasio da Čile, gde će od 15. do 18. oktobra biti održana Generalna skupština Interpola, poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije ukazujući da je pitanje poštovanja međunarodnog prava i principia teritorijalnog integriteta i suvereniteta važno pitanje za Čile.

Gojković je sa Ivanom Flores Garsijom razgovarala uoči predstojećeg 141. zasedanja Interparlamentarne unije (IPU) koje se održava u Beogradu od sutra do 17. oktobra.

Gojković je zahvalila Čileu na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i poštovanju međunarodnog prava, povelja UN, i rezolucije SV UN 1244.

Gojković je zahvalila i na podršci Čilea Srbiji u međunarodnim organizacijama prilikom pokušaja tzv.”Kosova” da postane član međunarodnih orgnizacija. Ona je izrazila očekivanje da će Čile nastaviti da podržava stavove Srbije i tokom Generalne Skupštine Interpola, koja će se održati u Čileu, ukazujući da bi se članstvom tzv. „Kosova” u Interpolu kršilo međunarodno pravo, a to bi bilo suprotno i pravilima i ciljevima samog Interpola, saopšteno je iz parlamenta.

Gojković i Garsija su istakli da su politički odnosi prijateljski, bez otvorenih pitanja i ukazali da postoji obostrani interes za razvoj saradnje u svim oblastima, a predsednica Skupštine je napomenula da je njeno prisustvo na inauguraciji predsednika Čilea Migela Huana Sebastijana Pinjere potvrda opredeljenosti Srbije za razvoj i jačanje prijateljskih odnosa.

Gojković i Garsija su se založili za razvoj parlamentarne saradnje, kao i na intenzivnije kontakte na multilateralnom planu, a predsednica Skupštine Srbije je dobila poziv da učestvuje na Parlamentarnom sastanku 2. decembra povodom 25. konferencije strana potpisnica Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama (COP 25) u Santjagu, Čileu.

Gojković i Garsija su razgovarali o mogućnostima povećanja obima trgovisnke razmene, kao i saradnje u poljoprivredi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here