Obeležavanje 18 godina od zločina u Dobrovoljačkoj, na mestu događaja

0

 

On je istakao da će godišnjica stradanja vojnika JNA biti dostojno obeležena.

 

"Već sutra ćemo održati sastanak sa načelnicima opština Istočnog Sarajeva i predstavnicima Skupštine grada Istočno Sarajevo na kome ćemo formirati koordinaciono telo za obeležavanje ovog događaja", rekao je Ristović u Novom Gradu.

 

On je dodao da je Odbor uputio zahtev kantonalnim vlastima Sarajeva da omoguće dostojno obeležavanje godišnjice ovog strašnog zločina.

 

Ristović je rekao da će nastojati da i godišnjica stradanja vojnika JNA u "tuzlanskoj koloni", takođe, bude obeležena na mestu stradanja – u Tuzli.

 

Napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu dogodio se 3. maja 1992. godine.

 

Ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić uhapšen je 1. marta u Londonu na zahtev Tužilaštva za ratne zločine Srbije koje ga tereti za zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu kada su ubijena 42 vojnika JNA, ranjena 73, a 215 ih je zarobljeno.

 

On je, nakon desetodnevnog pritvora, pušten da se brani sa slobode uz oštre uslove boravka i uz kauciju od 300.000 funti. Za 13. april zakazano je ročište na kome će se odlučivati o zahtevu Srbije za njegovo izručenje.

 

Napad na kolonu JNA u Tuzli izvršile su muslimanske snage 15. maja 1992. godine prilikom povlačenja pripadnika JNA iz Tuzle.

 

Tačan broj ubijenih u "tuzlanskoj koloni" nije utvrđen, a pretpostavlja se da je poginulo oko 200 vojnika i starešina, dok je 140 zarobljeno i mučeno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here