Pošta Srbije / Igor Đukanović
Ivica Dačić, Sandživ Kohli i Zoran Đorđević

Pošta Srbije je u čast obeležavanja 75. godišnjice državnosti Republike Indije objavila izdanje prigodnih poštanskih maraka koje je danas u saradnji sa Ambasadom Indije u Beogradu, predstavila javnosti na događaju u PTT muzeju.

O značaju ovog jubileja, razvoju odnosa, tradicionalnom prijateljstvu i saradnji u brojnim oblastima, govorili su Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije, Nj.E. Sandživ Kohli, ambasador Indije u Srbiji, i Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošte Srbije.

Ministar Dačić izrazio je zadovoljstvo zbog objave izdanja prigodnih poštanskih maraka Pošte Srbije, kao izraza velikog poštovanja i prijateljstva prema Indiji. Čestitao je Vladi i narodu Indije 75 godina državnosti, kako je rekao – veliki jubilej za Indiju i za ceo svet, a naročito značajan za tradicionalno prijateljske odnose Srbije i Indije, koje u narednoj godini obeležavaju 75 godina diplomatskih odnosa.

Sandživ Kohli i Zoran Đorđević

– Srbija i Indija imaju veoma bogatu istoriju saradnje i razumevanja, a posebno velikog zajedničkog rada na međunarodnoj sceni kao borci za svet ravnopravnih, i sa ponosom baštine osnivačku ulogu u Pokretu nesvrstanih, kao jedne od najplemenitijih tekovina savremenog čovečanstva. Srbija sa velikim poštovanjem prati snažan razvoj Indije, kao jednog od političkih, ekonomskih i tehnoloških lidera savremenog sveta, i uvek sa zadovoljstvom ističemo da je savremena Indija jedan od najuticajnijih i najvećih prijatelja Srbije – poručio je ministar Dačić.

PTT muzej – svedok istorije

Ambasador Kohli je u obraćanju izrazio duboku zahvalnost rukovodstvu Pošte Srbije na pažljivom gestu i rekao da je puštanje u opticaj prigodne marke u čast 75. godišnjice nezavisnosti Indije svedočanstvo o istorijskom prijateljstvu Indije i Srbije. Dodao je da je sama nezavisnost Indije imala globalni odjek, jer je u raznim zemljama inspirisala pokrete protiv kolonizacije i aparthejda. Govorio je ukratko i o dostignućima Indije u raznim oblastima u poslednjih 75 godina i istakao da su svoje znanje i iskustvo uvek rado delili sa ostatkom sveta, jer je Indija uvek težila globalnom dobru, kao deo svog civilizacijskog verovanja da je ceo svet jedna porodica.

Koverat prvog dana

– Indija je velika svetska sila, dugoročan i strateški partner i prijatelj. U znak zahvalnosti što nas je oduvek podržavala i bila odan prijatelj, posebno u teškim trenucima, kao i u znak poštovanja za njenu herojsku i dugu borbu, jubilej sticanja njene nezavisnosti i slobode obeležavamo na prigodan filatelistički način, kako bi za buduće generacije ostalo trajno svedočenje, zajedno sa mnogim drugim slobodarskim tekovinama indijske borbe i savremenim vrhunskim postignućima koji će opstajati kroz vreme – izjavio je direktor Đorđević. Đorđević je zatim ambasadoru Kohliju i ministru Dačiću uručio poklon izdanja prigodnih poštanskih maraka.

Prigodna poštanska marka “75 godina državnosti Republike Indije”

Na prigodnoj poštanskoj marki “75 godina državnosti Republike Indije” prikazan je logo inicijative Vlade Indije – India@75 Azadi ka Amrit Mahotsav, u okviru koje se nizom manifestacija širom Indije tokom 75 nedelja obeležava jubilej 75. godišnjice indijske nezavisnosti, sve do 15. avgusta 2023. godine, godinu dana od navršenog jubileja. Umetnička realizacija izdanja koje sadrži prigodnu poštansku marku u tabacima od osam maraka, koverat prvog dana i prigodan žig, delo je Nadežde Skočajić, kreatorke maraka Pošte Srbije. Stručnu saradnju u realizaciji izdanja obezbedila je Ambasada Indije u Beogradu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here