Tanjug

Izaslanik predsednika Srbije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević položio je venac na spomenik poginulim borcima na Kalipolju i majoru Iliću na Javoru, povodom obeležavanja 143. godišnjice Prvog srpsko-turskog rata.

Đorđević je nakon polaganja venca i odavanja počasti poginulim borcima, podsetio da je u Prvom srpsko-turskom ratu 25.000 ljudi dalo svoje živote za srpsku nezavisnost.

– Obeležavanje 143. godišnjice Javorskog rata je prilika da sagledamo svoju ulogu u velikom delu koje je ostalo nakon svih života koje su naši preci dobrovoljno žrtvovali, a to je naš život i rad u slobodnoj i suverenoj, modernoj srpskoj državi – naveo je Đorđević, a navedeno je u saopštenju resornog ministarstva.

Đorđević je, takođe, istakao da je za jedan od retkih uspeha srpske vojske u Javorskom ratu bio zaslužan Major Mihailo Ilić, pod čijim su vođstvom srpski borci višemesečnim borbama suzbijale otomanske napade, ali i da je Ilić objavljivao stručne radove u kojima je opisivao infrastrukturu u Srbiji.

Obeležavanju godišnjice prisustvovali su predsednik opštine Ivanjica Zoran Lazović, predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević, predsednik humanitarne organizacije “Stara Raška” Rajko Dobrosavljević, predstavnici Vojske Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here