Tanjug

Državnom ceremonijom na Spomen groblju oslobodilaca Beograda, danas je obeležena 78. godišnjica oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Ceremoniju je predvodila ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

Pored ministarke Kisić, vence su položili ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, predstavnici diplomatskog kora među kojima i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko, predstavnici SUBNOR-a, udruženja građana…

Vence su položili i na spomenik “Večna vatra” i Spomenik crvenoarmejcu, a nakon toga upisali su se u Spomen-knjigu.

– Neka je večna slava i hvala besmrtnim oslobodiocima slobodarskog Beograda 1944. godine. Živeo Beograd! Živela sloboda! Živela Srbija! – napisao je ministar Selaković.

Groblje oslobodilaca Beograda 1944. je spomen-groblje posvećeno jugoslovenskim i sovjetskim borcima poginulim u borbama za oslobođenje Beograda, oktobra 1944. godine.
Otvoreno je 20. oktobra 1954. godine povodom desetogodišnjice oslobođenja, a na njemu je sahranjeno 1.395 boraca NOV i POJ i 818 boraca Crvene armije.

Groblje predstavlja prvi memorijalni kompleks izgrađen u Beogradu, nakon završetka Drugog svetskog rata.

Od otvaranja 1954. godine, na groblju se svakog 20. oktobra polažu venci povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kao i 9. maja povodom Dana pobede na fašizmom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here