Z. M.
Nikolina Rakić i Milica Babić

Svetom liturgijom i prigodnom manifestacijom parohija u Velsu obeležila je 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Parohija u blizini Linca prva je u Austriji koja je organizovala proslavu povodom velikog jubileja SPC i najznačajnijeg događaja u njenom postojanju.

Svetu arhijerejsku liturgiju služili su protojerej stavrofor Krstan Knežević i paroh iz Velsa Novo Lazić. Knežević je održao govor o zaslugama Svetog Save i njegovoj borbi za samostalnost naše crkve. Parohijani su potom prešli u salu u Marhtrenku, gde je održan bogat kulturno-umetnički program. Čast da ga otvore imale su Nikolina Rakić i Milica Babić. Izvođenjem pesme “Govori, Gospode” njih dve su oduševile sve prisutne. Na binu su potom izašli Svetlana Jungić, Ranko Mihajlović i Branimir Jaćimović i razveselili srpsku zajednicu u Velsu.

Velike zasluge za organizaciju svetkovine imaju svi parohijani. Oni, prema rečima paroha Nova Lazića, nisu žalili truda da sve protekne u najboljem redu, baš onako kako i dolikuje obeležavanju jednog od najznačajnijih jubileja u srpskoj istoriji.

– Naše vredne domamaćice spremile su predivne kolače za ovaj veliki jubilej. Svakome ko uloži trud i da svoj doprinos da se obeleži tako važan događaj, neka se Gospod svakim dobrom zahvali – istako je velški paroh.