Pixabay

U Japanu je danas pogubljen muškarac koji je ubio sedam osoba u prepunoj trgovačkoj četvrti u Tokiju 2008. godine.

Ministar pravde Jošihisa Furukava rekao je novinarima da je Tomohiro Kato (39) obešen u pritvorskom centru u Tokiju, preneo je AP.

Furukava je rekao da je smrtna kazna opravdan odgovor na gnusan i nasilni zločin i da ukidanje najteže kazne u ovom trenutku nije bilo prikladno.

Poručio je da se Kato temeljno pripremio da počini masovna ubistva, kako je rekao, grozni čin koji je doveo do izuzetno ozbiljnih posledica, koji je imao veliki uticaj na društvo.

Kato je u junu 2008. godine odvezao svoj kamion niz ulicu u trgovačkoj zoni u Akihabari, udarivši u gomilu ljudi i ubivši tri pešaka, zatim je izašao iz vozila i nasmrt izbo četiri osobe, a ranio još 10.

Na snimku nadzora koje je kasnije emitovala nacionalna televizija NHK, vidi se kako kako kupuje noževe dva dana pre napada, smeje se sa radnikom prodavnice i povremeno pravi ubadajuće pokrete rukama.

U medijskim izveštajima se navodi da je na internetu postavio nekoliko poruka iz očaja i upozorenja da planira da ubije ljude u masovnom napadu.

Okružni sud u Tokiju osudio je Katoa na smrtnu kaznu 2011. godine, a Vrhovni sud je odbio njegovu žalbu 2015. godine.

Kako je rekao ministar pravde, Japan trenutno ima 107 osuđenih lica na smrtnu kaznu, uključujući 61 koji traže ponovno suđenje.

Japan je zadržao smrtnu kaznu uprkos rastućim međunarodnim kritikama, a istraživanje japanske vlade pokazalo je da ogromna većina javnosti podržava pogubljenja.

U Japanu se egzekucije sprovode u strogoj tajnosti, gde zatvorenici nisu obavešteni o svojoj sudbini sve do jutra kada ih obese, navodi američka agencija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here