Obezbeđenje špijuniralo ambasadorku Hrvatske

0

Kako se navodi u izveštaju, za njega je zatraženo hitno raskidanje radnog odnosa i dalje sankcije, a biće kažnjena i sama ambasadorka. Službeno nije potvrđeno koji su bili motivi Šarićevog ponašanja.

 

Navodno, ambasadorka mu nije produžila mandat u Vašingtonu, pa je pokušao da se osveti, snimajući neovlašćeno korišćenje službenog vozila ambasade, u kome je muž ambasadorke razvozio decu u školu i odlazio na piće s diplomatama drugih država.

 

Zbog neovlašćenog korišćenja vozila biće kažnjena i ambasadorka, jer je vozilo godinu i po korišteno u privatne svrhe. Kakve će biti sankcije za nju, znaće se do sutra.
Ambasadorka tvrdi da je u službi 24 časa dnevno i da je ovlastila muža da koristi vozilo.

Afera je ponovo podstakla pitanje Sedme uprave Ministarstva inostranih poslova i njenog reformisanja jer su njeni pripadnici više puta optuživani da su špijunirali diplomatski personal u hrvatskim ambasadama i pravili svoje dosijee.

"Ako je neko mislio da radim nešto što nije po zakonu, onda je trebao da upozori mene ili nadležne službe u ministarstvu", rekla je ambasadorka.

Hrvatski deo istrage obavlja se u Zagrebu, dok je za američki deo nadležna Tajna služba koja kontroliše bezbednost stranih ambasada u Vašingtonu i koja je već pojačala prisustvo oko zgrade ambasade.

Na neovlašćenim snimcima muža ambasadorke dok vozi decu u školu i sastaje se s drugim diplomatima bio je i jedan nemački diplomata, ali kako nije bio predmet interesa, nemačka obaveštajna služba nije se uključila u istragu. Mediji su objavili i da su Amerikanci vrlo brzo uočili hrvatskog bezbednjaka kako se muva oko rezidencije ambasadorke i po okolnim dvorištima i zgradama i tako krši tuđi posed.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here