Vesti
Stevan Šipka, trener Miloš Šalipur, Aleksandar Glumac i trener Zoran Šalipur

Početkom ove nedelje stigla je prelepa vest za sidnejski Košarkaški klub Obilić. Opština Ferfild sledeće godine će izgraditi komemorativnu stazu na Ferfild Šougraundu, posvećenu lokalnim organizacijama koje su svojim radom doprinele sportskom i društvenom razvoju u regionu.

Na ovoj prestižnoj listi naći će se i Obilić. Ime srpskog kluba, kao i njegova godina osnivanja, biće uklesano na betonskoj ploči, pored drugih dobrovoljnih organizacija ferfildske zajednice.

Na taj način, naš klub će biti bukvalno upisan u istoriji opštine Ferfild. U klubu ističu da su sa ponosom primili ovu vest i da se osećaju privilegovani zbog odluke Opštine Ferfild.

– Ovo je najveće priznanje za naš klub od osnivanja pre 20 godina. Mi smo počeli sa osam igrača i tokom godina smo ih imali na stotine, koji su većinom uspeli da igraju na američkim koledžima, te u profesionalnim ligama, uključujući i NBL, Srpsku ligu, kao i reprezentaciju Australije – rekao je predsednik Obilića Stevan Šipka.

Zadovoljstvo nije skrivao ni klupski menadžer za odnose s javnošću Aleksandar Glumac, koji je inače bio prvi juniorski igrač i kapiten Obilića.

– Kad sam počeo da igram za Obilić kao junior, košarka u Australiji je već bila u zenitu na mnogim nivoima. Prva liga je postigla veliku popularnost i brojnost igrača i ekipa na lokalnim turnirama bila je izuzetno velika. Obilić je tada bio atrakcija za mnoge đake ne samo iz Ferfilda, već i iz drugih predgrađa, a u timu smo imali igrače iz mnogih nacija koje žive na teritoriji Sidneja – rekao je Glumac.

On je istakao i koliki je značaj Obilić oduvek imao za lokalnu zajednicu u celini.

– Košarka je bila spas za mnoge, jer je uvek bilo važno da deca budu aktivna na terenu i da se sklone sa ulice. Od osnivanja našeg kluba sva deca koja su igrala za Obilić stekla su kod nas odlična iskustva. Nisu samo stekli znanje o ovom predivnom sportu, nego i prijateljstva koja i dan-danas traju – poručio je Aleksandar Glumac.

Juriš na desetu titulu

Košarkaši Obilića će se sada usredsrediti na pripreme za Kup “Draže Mihailovića”, čiji će domaćini biti Beli Orlovi iz Brizbejna od 22. do 24. decembra. Na DMC 2019. učestvovaće dve muške ekipe Obilića u Prvoj diviziji, jedna muška ekipa u Drugoj diviziji, te juniori do 16 i 18 godina i juniorke do 18.

Slavlje Obilića sa Aleksom Marićem na DMC 2019.

Ove godine Obilić će pokušati da osvoji turnir rekordni deseti put i tako uveća sadašnji učinak od devet osvojenih titula.

Za 20 godina 400 igrača

KK Obilić je osnovan 1999. godine, a ime klubu dao je Oleg Kokotović. U klubu sa centrom u Kabramati, u opštini Ferfild, ponikli su mnogi košarkaši koji su napravili uspešne karijere kako u Australiji, tako i u inostranstvu.

Oko 400 košarkaša igralo je za Obilić tokom 20 godina postojanja, a klub nastavlja da raste. Priznanje Opštine Ferfild samo je dodatna potvrda njihovog uspeha.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here