Kovid propusnice počinju da se primenjuju u subotu u 22 časa. Od tog trenutka, za prisustvo u ugostiteljskim objektima posle deset uveče biće potrebno da posedujete sertifikat uveden odlukom Kriznog štaba i uredbom Vlade Srbije.

Mada se o kovid propusnicama danima pisalo, i dalje su mnogi građani zbunjeni i ne znaju do kraja kako da dođu do sertifikata, na šta se oni tačno odnose, gde se primenjuju, kojim kaznama eventualno podležu… Alo! objavljuje detaljanvodič za život (čitajte izlaske) u vreme propusnica.

1. KO PODLEŽE KAZNAMA?

Mnogi građani u strahu su da će biti kažnjeni ukoliko budu zatečeni nakon 22 časa u kafiću ili restoranu bez kovid propusnice. Ako vas to plaši, možete da odahnete. Naime, ideja je da svu odgovornost snose ugostitelji, a čak ni oni neće biti kažnjavani, bar ne u prvo vreme.

Što se tiče gostiju, kovid redar, inspektor ili komunalni milicajac samo će od vas zatražiti da napustite objekat.

2. KO SPROVODI KONTROLU?

Insistiraće se na tome da svaki ugostiteljski objekat ima svog kovid redara i da najveći deo kontrola sprovode upravo ti ljudi. Paralelno, u kontrole će dolaziti komunalna milicija, kao i inspektori iz raznih državnih inspekcija. Svi oni biće uredbom Vlade ovlašćeni da vam uz kovid propusnice traže i neki dokument sa slikom na uvid (lična karta, pasoš, vozačka dozvola…).

3. DA LI SE PRAVILO ODNOSI I NA ZAPOSLENE?

Da. Osim gostiju, i svi drugi koji su zbog posla prisutni u ugostiteljskom objektu posle 22 časa moraju da imaju validan kovid sertifikat. Ukoliko nisu vakcinisani, odnosno nisu preležali koronavirus, oni će morati da se testiraju da bi radili noću.

4. GDE SE VADE PROPUSNICE I ŠTA SADRŽE?

Postoje dva načina da dođete do sertifi kata. Prvi je da odete u poštu I dobijete ga na papiru, a drugi preko portala eUprava. Potrebno je da budete registrovan i prijavljen korisnik portala. Nakon što se prijavite, pokazaće vam se zeleno dugme na kom piše pokreni uslugu. Potrebno je da kliknete, proverite svoje podatke, potvrdite mejl adresu i za nekoliko minuta vam sertifikat stiže na mejl. Sertifi kat sadrži potvrdu da ste vakcinisani (i revakcinisani), važno je da od tada nije prošlo više od sedam meseci.

Ukoliko je prošlo više, potrebna vam je i potvrda o trećoj dozi, što takođe obuhvata sertifikat. Takođe, ukoliko imate negativat test (PCR u poslednja 72 sata, odnosno antigenski u poslednjih 48 sati), to će vam očitati prilikom provere kovid propusnice. Validan sertifi kat obuhvata i podatak da ste preležali koronu ako od tada nije prošlo više od sedam meseci. Konačno, što je novo u odnosu na prekjučerašnju objavu, priznavaće se i rezultat testa na antitela ukoliko je urađen u državnoj laboratoriji i pokazuje dovoljno visok stepen zaštite, to jest adekvatnu količinu antitela. Test ne sme biti stariji od tri meseca.

5. DA LI JE VAŽNO KAD STE UŠLI U KAFIĆ?

Ne. Čak i ako uđete u pet minuta pre 22 časa moraćete da napustite ugostiteljsi objekat kad prođe deset ako nemate validnu kovid propusnicu.

6. DA LI JE RADNO VREME I DALJE DO JEDAN IZA PONOĆI?

Nije bilo nikakvih promena. Čak i ako svi gosti imaju kovid propusnice, lokal ne sme da radi duže od jedan ujutru.

7. DA LI ĆE SE ŠIRITI PRIMENA KOVID PROPUSNICA?

U prvo vreme svakako neće. Ipak, ukoliko dođe do dalje pogoršanja epidemiološke situacije, ne bi bilo iznenađenje da nam sertifi kati budu potrebni i za bioskope, pozorišta, sportske događaje, teretane…

Kazne tek od ponedeljka

Vlada Srbije održala je juče sastanak sa nadležnim službama u vezi s uvođenjem kovid propusnica, na kom je odlučeno da se sa kažnjavanjem za pravna lica i odgovorne osobe počne tek od ponedeljka 25. septembra. Sutra i prekosutra samo će se proveravati kako kontroliše novi sistem.

Ružić: Mlađi osnovci neće ići na onlajn

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je juče da Krizni štab nije na sednici u sredu doneo odluku o tome da sve škole pređu na onlajn nastavu i da ne dolazi u obzir da se na republičkom nivou uvodi onlajn nastava za predškolske ustanove i prvi ciklus osnovnog obrazovanja, jer to nije rađeno ni u vreme kada nije bilo vakcine.

– Da li ćemo za ostale primenjivati model onlajn nastave, odlučićemo na jednoj od sledećih sednica Kriznog štaba. Uvek smo slušali struku – rekao je Ružić.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here