Tanug/AP

Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden izdaće niz izvršnih naredbi prvog dana svog mandata među kojima su i vraćanje zemlje u Svetsku zdravstvenu organizaciju i ponovno pridržavanja Pariskog klimatskog sporazuma, kao i zaustavljanje izgradnje „Trampovog zida“ na južnoj granici ka Meksiku, saopštio je tranzicioni tim Demokrata.

Jedna od naredbi će zaustaviti sve tekuće operacije izgradnje zida i pokrenuti reviziju zakonitosti njegovog finansiranja putem vanredne nacionalne deklaracije. Deklaracija će biti opozvana pošto ju je Tramp iskoristio za finansiranje gradnje zida nakon što nije uspeo da obezbedi uz podršku američkog Kongresa.

Bajden takođe planira da „preokrene“ brojne Trampove imigracione politike, kao što su zabrana ulaska u SAD građanima određenih muslimanskih zemljama, strogo sprovođenje zakona protiv ilegalne imigracije, kao i obnavljanje zaštite za takozvane „sanjare“.

Administracija Bajdena planira da ponovno uspostavi članstva SAD u SZO, nazivajući globalno zdravstveno telo „entitetom koji je presudan za koordinaciju međunarodnog odgovora na Covid 19“. Demokratski tim navodi da će američka delegacija koju predvodi dr Entoni Fauči učestvovati ove sedmice na sastanku Izvršnog odbora globalnog tela, dodajući da Vašington i dalje planira reformu organizacije u saradnji sa partnerima i samom SZO.

Bajden će potpisati izvršne naloge usmerene na borbu protiv sve većeg broja infekcija Covida 19. Dolazeća administracija će izdati posebnu naredbu kojom se nalaže obavezno nošenje maski u svim saveznim ustanovama za sve radnike savezne administracije, kao i naređenje Ministarstvu zdravlja i CDC-u da rade sa lokalnim vlastima na sprovođenju sličnih naredbi i ostalih mera predostrožnosti na lokalnom nivou.
Izvršne naredbe dolazeće administracije podrazumevaju i sprečavanja diskriminacije na osnovu pola i seksualne orijentacije, kao i pokretanje vladine inicijative za „unapređenje rasne ravnopravnosti“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here