pixabay.com
Ilustracija

Deset kompanija ruskog vojno-industrijskog kompleksa uvršteno je među sto najvećih svetskih proizvođača oružja za 2018. godinu, potvrđuje rejting Stokholmskog instituta za istraživanje problema mira (SIPRI).

Najbolju poziciju među ruskim kompanijama zauzeo je koncern „Almaz Antej“, koji se nalazi na devetom mestu na listi, na 15. poziciji je Ujedinjena korporacija za gradnju aviona, dok je Ujedinjena korporacija za brodogradnju na 18. mestu.

Na 26. poziciji je korporacija „Taktičko raketno naoružanje“, na 33. Ujedinjena korporacija za motore, dok 40. mesto zauzima holding „Visokoprecizni sistemi“.

Među ostalima su i „Roselektronika“, „Helikopteri Rusije“, koncern „Radio-elektronska tehnologija“, dok je najnižu poziciju među ruskim kompanijama zauzeo „Uralvagonzavod“ koji se nalazi na 64. poziciji, što je za četiri mesta bolje nego 2017. godine.

Ovog puta kompanije iz Kine nisu ušle među sto najboljih, iako su ranije činile značajan deo liste. Prvih pet liderskih mesta zauzele su američke kompanije.

SIPRI je nezavisni analitički centar osnovan 2006. godine. Bavi se istraživanjem sukoba, naoružanja i razoružanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here