www.jppeu.rs
Rudnik Soko

U nesreći koja se jutros dogodila u rudniku uglja “Soko” kod Sokobanje poginulo je osam rudara, a 18 je povređeno, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

U nesreći su poginuli rudari D.Z. (43), N.T. (37), R.G. (47), P.P. (31), B. Č. (56), B. Z. (55), B.Ž. (59) i B.S. (34).

Ostali rudari, koji su se u trenutku nesreće nalazili u oknu, izvučeni su, a povređenima se pruža medicinska pomoć.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je rudnik u kojem se nesreća dogodila i izrazila saučešće porodicama stradalih rudara.

– U ime Vlade Srbije, u ime svih nas i svoje lično ime izražavam saučešće porodicama stradalih. Država će pomoći koliko god je moguće porodicama. Ovo je težak trenutak za sve ljude koji su ovde, ali i za sve nas. Inspekcija, policija i svi nadležni organi su na licu mesta i rade sve što je neophodno kako bismo nakon istrage znali tačne uzroke tragedije – rekla je Mihajlović.

Saša Spasić, direktor JP PEU Resavica, rekao je da se rudarska nesreća u jami rudnika “Soko“, dogodila nešto posle četiri sata ujutru u delu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.

– Prema još nezvaničnim informacijama, došlo je do zarušavanja uglja u otkopnoj komori VE 3/1 i naglog prodora metana u radni prostor. Izražavam saučešće porodicama nastradalih rudara, tu smo za njih u bilo kom momentu – rekao je Spasić.

Drago Milinković, direktor rudnika „Soko“, rekao je da je rudnik izgubio osam vrednih radnika i izrazio saučešće porodicama stradalih rudara.

– Mere bezbednosti koje preduzimamo u rudniku su na najvišem nivou, ali ovog puta se desilo naglo izdvajanje metana i nismo ništa mogli da uradimo – kaže Milinković.

Direktor Aleksinačkih rudara Nemanja Denić rekao je da radnici Aleksinačkih rudnika izvode radove u rudniku “Soko” i deo su tog kolektiva.

– Mere se maksimalno poštuju, ali su ovo situacije koje je nemoguće predvideti – rekao je Denić i izrazio saučešće porodicama nastradalih rudara.

Rudarski inspektor i drugih nadležni organi su na terenu i ispituju uzrok nesreće.

U bolnici u Aleksincu zbrinuto 19 rudara

Direktor Opšte bolnice Aleksinac Goran Vidić rekao da je u tu bolnicu posle nesreće u rudniku mrkog uglja “Soko” kod Sokobanje prebačeno 19 rudara – troje sa teškim povredama, a ostali sa lakšim povredama.

Vidić je naglasio da niko nije životno ugrožen.

Naveo je da dvoje pacijenata ima povrede lakta, da se radi o manjim prelomima, dok jedan pacijent ima serijski prelom rebara.

Vidić je dodao da su to prelomi koji će najverovatnije biti lečeni gipsanom mobilizacijom, a ostale povrede su od gasa koji su udahnuli ili nagnječne povrede, jer je doslso do obrušavanja u oknu rudnika.

– Niko nije životno ugrožen i svi koji su upućeni iz rudnika su primljeni na lečenje i dijagnostiku. Niko odavde nije upućen u KC Niš za sada. Svi su za sada za neoperativno lečenje, stabilni su i pratićemo dalje njihovo lečenje – rekao je Vidić.

Zna se, kako je dodao, da je bilo 49 rudara u smeni, da se radi na njihovom izvlačenju, ali da nema informaciju dokle se stiglo sa njihovim izvlačenjem.

Vidić je kazao i da ne zna da li je bila eksplozija metana, nema taj podatak, a matra da je došlo do obrušavanja i izbijanja gasa.

– Povrede rudara ne liče na povrede od eksplozije – rekao je Vidić.

Rudnik Soko bavi se iskopavanjem mrkog uglja.

Ovo nije prva nesreća koja se dogodila u tom rudniku, gde je 16. januara 1998. došlo do eksplozije metana, a tada je stradalo 29 rudara, dok je isto toliko teže ili lakše povređeno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here