EPA/STEPHANIE LECOCQ
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Biografija Sebastijana Kurca, autorke Judit Groman od danas je zvanično u prodaji, a već par dana preko društvenih mreža brojni tviteraši se podsmevaju sadržaju, tačnije stilu kojim je napisana, a koji je neprimeren literaturi te vrste.

Brojni delovi knjige predmet su ismevanja na društvenim mrežama zbog “kičastog” pristupa, a knjiga se opisuje kao informator za obožavaoce lika i dela mladog austrijskog političara.

Uočljivo je i da je sama autorka veliki obožavalac Kurca i na takav način opisuje i prvi susret sa mladim političarem, još na početku njegove karijere u vladi Austrije, kada je bio šef diplomatije.

“Prvo sam ugledala samo siluetu. Da li je to stvarno on? pomislila sam. Videla sam samo deo glave, ali učinio mi se poznatim. Tamnosmeđa kosa, strogo začešljana unazad, i mali špicast nos, koji je njegovom licu davao vedar izraz. Bleštava sunčeva svetlost prodirala je u prostoriju. Jesenje sunce obasjavalo mu je lice. Bio je to izuzetan trenutak za mene…”, napisala je autorka.

Taj opis prvog susreta sa Kurcom upravo je i povod za izrugivanje na društvenim mrežama, uz konstataciju da je stil autorke veoma čudan.

Bečki dnevnik “Standard” tvrdi da je Narodna partija (OVP), čiji je lider Kurc, autorizovala biografiju, ali i da nisu baš svi u stranci srećni zbog ovog dela.

Inače i sama autorka našla se na meti kritike zbog “ulepšavanja” sopstvene biografije.

Naime, ona je tvrdila da je sa 17 godina dobila ponudu od uglednog bečkog nedeljnika “Profil” da radi kao istraživački novinar i da je dva meseca kasnije dobila ponudu da bude šef deska.Na to je reagovao “Profil” saopštenjem ukazujući da je Groman 1985. godine radila na kratko za taj nedeljnik, ali ne kao urednik, a posebno ne kao šef deska.

Takođe i preko društvenih mreža osporavan je i njen navod da radi kao profesor na Univerzitetu Krems, gde se ne nalazi na spisku zaposlenih, ali je navedena kao predavač jednog predavanja, prošlog letnjeg semestra.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime