EPA-EFE
Poslednji američki vojnik napušta Avganistan

General major Kris Donahju poslednji je američki vojnik koji je napustio Avganistan. On se na aerodromu “Hamid Karzai” u Kabulu ukrcao u avion C-17, koji je ubrzo napustio vazdušni prostor te zemlje.

Sjedinjene Američke Države završile su sinoć povlačenje svojih vojnih snaga iz Avganistana, skoro 20 godina od dolaska u tu zemlju, saopštila je američka vojska. SAD će nastaviti diplomatsku misiju u cilju evakuacije preostalih američkih državljana i onih Avganistanaca koji žele da odu, javili su američki mediji.

– Večerašnje povlačenje označava i kraj vojne komponente evakuacije, ali i kraj skoro 20-godišnje misije koja je počela u Avganistanu nešto posle 11. septembra 2001. godine. To je misija koja je donela kraj Osame bin Ladena, kao i mnogih njegovih saradnbika. To nije bila jeftina misija – rekao je komandant Centralne američke komande Frenk Mekenzi.

Tokom misije je, kako je objasnio, poginulo više od 2.460 američkih vojnika i civila, a ranjeno više od 20.000 njih uključujući i 13 vojnika poginulih u nedavnom napadu bombaša samobice ISIS-K kod aerodroma u Kabulu.

Kraj američkog najdužeg rata znači i da od ovog trenutka prvi put posle skoro dve decenije SAD i njihovi saveznici neće imati snage na terenu u Avganistanu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here