Mitropolija australijsko-novozelandska
Radovi u Manastiru Sveti Sava u Ilajnu

U proteklom periodu, uprkos teškim uslovima pandemije i restriktivnih mera u Viktoriji, vredno se radilo na imanju manastira Svetog Save u Ilajnu. Neimari su obavljali poslove na obnovi hrama Svetog Alimpija Stolpnika i na objektima monaškog konaka i episkopske rezidencije.

Kako prenosi zvanični portal Mitropolije australijsko-novozelandske, “nesebičnim trudom i donacijom Draga Ostojića i njegovog sina Nemanje izvedeni su radovi pripreme i betoniranja ophoda oko hrama Svetog Alimpija Stolpnika”. Ostojići su uložili ne samo svoj rad, već su i finansirali sav materijal za izradu ophoda, kaže se u objavi Mitropolije.

Pored završenog betoniranja, urađen je i veliki deo posla oko zidanja prijemne kancelarije, na kojem su angažovani zidar Saša i njegov pomoćnik. Ovaj projekat je predviđen još za vreme zidanja monaškog konaka, ali je objekat godinama bio korišćen kao privremena garaža za manastirski automobil. Iz Mitropolije i zidarima izražavaju zahvalnost, pošto su i oni svoj rad u potpunosti dali kao svoj prilog Manastiru.

Radovi u Manastiru Sveti Sava u Ilajnu01

Na uređenju manastirskog imanja veliki posao obavili su Slaviša i Marko Milanović, koristeći svoje mašine pomoću kojih su uklonili velike količine zemlje i materijala, a koji su se vremenom nakupili na imanju.

“Brat Goran Adamović izveo je radove na ponovnom prokopavanju i uređenju kanala za odvod vode koja se skuplja u nižim parcelama manastira. Svi oni su pored vlastitog dobrovoljnog rada snosili i materijalne troškove vezane za navedene radove,” objavila je Mitropolija australijsko-novozelandska.

Takođe, bratstvo Manastira zahvalilo se svima koji su uložili trud i podneli troškove, kao i svima onima koji su se odazvali pozivu bratstva i uzeli učešće u radovima i pored teških uslova.

“Molimo se da ih Gospod blagoslovi i nagradi onako kako on to zna, može i hoće”, kaže se u objavi Mitropolije, uz napomenu da bratstvo Manastira u Ilajnu poziva poštovaoce ove Božije kuće da pomognu u realizaciju projekata i da se priključe radovima na obnovi manastira, uz blagoslov episkopa Siluana.

Radovi u Manastiru Sveti Sava u Ilajnu01

Godišnjica ustoličenja vladike Siluana

Protekle sedmice obeležena je četvrta godina od ustoličenja vladike australijsko-novozelandskog, gospodina Siluana. Ovaj dan je obeležen svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu Svetog velikomučenika Georgija, kojom je načalstvovao sam episkop.

Liturgija je održana 22. oktobra, na dan kada je 2016. u istom hramu vladika Siluan ustoličen rukom episkopa novogračaničkog-srednjeameričkog Longina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here