Obnovljeno suđenje za ratni zločin u Novskoj

0

Dovođenje Željka Škledra na suđenje

 

Ragužu koji se navodno skriva u BiH, sudi se u odsustvu, dok Škledar na suđenje dolazi iz pritvora.

 

U optužnici koja je pročitana juče na početku suđenja u Županijskom sudu u Sisku, Raguž i Škledar se terete za svirep zločin počinjen 21. novembra 1991. godine u Novskoj kada su u kući Miše Raškovića, masakrirali, poklali ili ubili vatrenim oružjem na posebno okrutan i brutalan način bračni par Mišu i Sajku Rašković, Ljubomira Vujića i Mihajla Šeatovića.

Žena je nađena gola, prerezanog vrata i grudnog koša i izrešetana rafalom, dok su muškarcima odsecani delovi tela, na kojima je bilo mnoštvo rana od metaka automatske puške.

 

Pored optuženih, u kući su bili i Dubravko Leskovar i Ante Perković, koji su u međuvremenu umrli, kao i Marijan Kumić i Borislav Tutić.

 

Leskovaru i Ragužu je za ovaj zločin suđeno je na Vojnom sudu 1992. godine, a rešenjem tog suda od 10. novembra 1992. godine krivični postupak je obustavljen pogrešnom primenom zakona o amnestiji. Kumić i Tutić nisu optuženi zločin, iako je Tutić bio obuhvaćen istragom 1992. godine.

 

Kumić i Tutić su na jučerašnjem svedočenju izjavili da su posle traženje oružja od žrtava, izašli iz Raškovićeve kuće u kojoj su ostali Raguž i Leskovar, ali i da nisu čuli pucnjeve već vikanje i zvuke šamaranja.

Posle skoro 20 godina pravne borbe žene ubijenih Mihajla Šeatovića i Ljubomira Vujića, Marica Šeatović i Ana Vujić, su uspele da se podigne nova optužnica i sudi za zločin počinjen nad njihovim muževima. Šeatovićeva je podnela zahtev za odštetu zbog smrti muža, koji je odbijen uz obrazloženja da se nije radilo o ratnom zločinu i da država nije odgovorna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here