Live Production
Muzički festival “Arsenal fest”

Posle tri dana dobre svirke, u Kragujevcu je završen još jedan, 12m po redu Arsenal fest, koji je i ove godine okupio vrhunska domaća i inostrana muzička imena. Drugo veče u prostoru Kneževog arsenala ostaće zabeleženo kao istorijsko. Prvi put od osnivanja sve ulaznice su za jedno veče rasprodate! Nepregledna reka posetilaca to veče slila se da bi uživala uz Anu Popović, Van Gog, Placebo, Senidah i Ronija Sizea na Glavnoj bini, a ispred nje nije moglo da se nađe mesto. Toplo letnje veče otvorila je svetski poznata bluz gitaristkinja Ana Popović, koja je izgradila karijeru u Americi. Ona je nastupila sa svojim šestočlanim bendom i najavila odlično veče drugog dana Arsenala. Potom je pred dobro zagrejanu masu, izašla paklena Van Gog trojka (Đule, Srba i Gaga) i među zidinama Arsenala dodatno zagrejala već uzavrelu atmosferu. Elektronska miksovana verzija velikog hita “Neko te ima” kao audio-snimak preko razglasa bila je uvod u rok spektakl na Glavnoj bini. Đule i ekipa dočekani su vriskom i aplauzima, a već sa prvim taktovima hita “Nek te telo nosi”, publika je bila u transu. Usledio je hit s poslednjeg albuma “More bez obala”, “Više te ne volim ko pre”…

– Braćo i sestre, dobro veče, Kragujevac, čast nam je biti ove noći na Arsenalu. Želim da budete srećni i ludi na svoj način. Večeras slavimo život – u svom prepoznatljivom maniru pozdravio je Đule fanove u Kragujevcu.

Nizali su se hitovi stvarani tokom 36 godina duge karijere: “Klatno”,”Nešto me vuče dole”, “Tanka nit”, “Neko te ima noćas”, “Kolo” “Vrteška”, “Kiselina”, “Spisak razloga”… Za završnicu je, kao i obično, sačuvana “Anđele, moj brate”.

Najveća svetska zvezda ovogodišnjeg Arsenala bio je britanski alternativni rok sastav Placebo , koji je pred publiku izašao iz trećeg “pokušaja”. Zbog pandemije, njihov nastup otkazan je 2020. pa kasnije i 2021. Britanski alternativci na aktuelnoj turneji promovišu novi album ” Never Let Me Go “, pa one koji ih pomno prate nije začudilo što je akcenat bio na aktuelnim numerama.

Na sceni su su bili i E -play, Gorane Bare, Majke, Buč Kesidi, Stefan Milenković i Dr Nele Karajlić sa spektaklom ” Rock El Clasico”, Negative…

Nastupom Konstrakte pred nepreglednim brojem posetilaca na Glavnoj bini, kao i svetski popularnog benda ” Thieverdž Corporation”, spuštena je zavesa na još jedno muzičko izdanje u Kragujevcu.

Grad pun stranaca

Grad Kragujevac je tokom trajanja bio pun stranaca. Domaći i strani izvođači privukli su na desetine hiljada posetilaca.

– U Kragujevcu je teško naći smeštaj u ovom trenutku. Ko želi, ja mu preporučujem i znam da smeštaja gotovo da nema. Tako da već to dovoljno govori da će biti pun festival – rekla je Maja Cvetković iz E-play uoči Arsenala.

O ulozi festivala u kulturnom životu Kragujevca govori i to da je pre dve godine proglašen za manifestaciju od javnog značaja. Bez sumnje, i ove godine opravdao je taj status.