Oboren srpski Zakon o radu

0

Fonet
Uzalud sastančili: Primedbe sindikata nisu bile uvažene
 

– Od 22 odredbe, osam je u skladu sa poveljom, tri je krše, dok za preostalih jedanaest nema dovoljno podataka za ocenu -navodi se u izveštaju Komiteta za društvena prava SE.
U odredbama koje su u skladu sa Poveljom, nisu dobri paragrafi koji se odnose na pravo na pravičnu naknadu, pravo na organizovanje i pravo na kolektivno pregovaranje.

Reč je o otkaznom roku, kompenzaciji u slučaju otpuštanja, pravu na štrajk i definisanju minimuma procesa rada kada se štrajkuje u javnom sektoru.

Vlast znala za greške

– Ministarstvo za rad je pre nekoliko meseci nagovestilo da bi moglo da dođe do nekih izmena, što znači da su znali i ranije za propuste. Sada će država i "drugi put seći mečki rep", što je ne samo bolno, već će proizvesti i nove tenzije – smatra Ljubisav Orbović.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović kaže da je ocena, nažalost, stigla kasno jer je katastrofalni zakon već usvojen.

– To je šamar vlastima u Beogradu koje su se hvalile da je reč o zakonu koji je oduševio EU i da predsednici drugih država traže od Srbije recept za tu regulativu – rekao je Orbović za "Vesti".
On ukazuje da će nove izmene zakona koštati i dovesti do novih konflikata.

– Mi smo tražili javnu raspravu o zakonu da bi ozbiljni stručnjaci mogli da ga ocene, ali je nismo dobili, a Zakon je usvojen po hitnom postupku i bez mišljenja Socioekonomskog saveta – podseća Orbović i dodaje da su tada usvojeni i zakoni o penzijsko-invalidskom osiguranju, privatizaciji i stečaju.
On je ocenio da se Srbija obrukala ovakvim zakonom.

Lider sindikata Sloga Željko Veselinović za "Vesti" kaže da je u pisanju ovog zakona učestvovala Američko-srpska privredna komora, kao i da je vlast krila da nije u skladu sa regulativom EU.

– To sada košta negativnih poena – ocenio je Veselinović i podsetio da njegova primena nije dovela do porasta zapošljavanja.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić kaže da je taj sindikat pre usvajanja zakona iznosio primedbe i nudio rešenja, kao i da su o spornim odredbama o kojim govori sada Savet Evrope, obavestili i šefa delegacije EU u Srbiji.

– Nadam se da je naš sindikat doprineo da Evropa obrati pažnju na ovaj zakon koji je loš za naše radnike – otkriva Ranka Savić.

Demokratska stranka pozvala je vladu da stavi van snage Zakon o radu, a Skupštinu Srbije da ga hitno izmeni.

Posledice po državu

– Srpska vlast je hvaleći zakon pričala sve pogrešno, a mi smo bili u pravu kada smo govorili da će ga Evropa odbiti, pa Srbija još može da snosi posledice, kao u vezi s medijima i pravosuđem. Bez obzira na to što je zakon usvojen, sada nam daje pravo da tražimo njegovo usklađivanje sa regulativom EU – kaže Željko Veselinović.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here