Obradovali Todoroviće

0

Sve im dobro došlo: Porodica Todorović
 

Planirano je da se od tih sredstava postradalim familijama uruči pomoć kako bi što pre stali na "sopstvene noge".

S druge strane pokrenuto je skupljanje materijalnih sredstava, u skladištu organizacije SPOJI u Inzbruku, a pomogle su i brojne austrijske firme, kako iz grada tako i pokrajine.
 

– Oduševljeni smo odzivom. Svi su se aktivno uključili u prikupljanje sredstava i njihovo pakovanje. Imali smo veliki odziv srpskog naroda, ali i i drugih nacija, Turaka, Hrvata. Prikupljena je i novčana pomoć. Naše skladište smo nekoliko puta u kratakom periodu punili i praznili – ističu u udruženju.
 

Branili Svilajnac

Dok je trajala akcija u Inzbruku članovi predstavništva SPOJI u Srbiji pomagali su u odbrani Svilajnca od poplava i u kopanju kanala na keju reke Čokordin u Rašancu. Uz to priključili su se prikupljanju humanitarne pomoći za Svilajnac i Petrovac na Mlavi, koju je pokrenuo KUD Polet iz Velikog Laola.

Prva humanitarna pošiljka SPOJI krenula je 22. maja iz Inzbruka za Smederevsku Palanku. Kombi pun robe sa prikolicom, odneo je pomoć u vrednosti od 9.000 evra. Prikupljenu pomoć su odvezli članovi organizacije, na čelu sa Oliverom Ranisavljevićem, članom Upravnog odbora.

Kao i brojna druga udruženja iz dijaspore i članovi SPOJI su se suočili sa problemima prilikom dostave pomoći. Pre svega neljubazan odnos zaposlenih na carini u Smederevskoj Palanci, prilično je razočarao članove našeg udruženja, ali je nađeno rešenje.
 

Deo pomoći istovaren u Smederevskoj Palanci
 

Zahvaljujući Savi Samardžiću iz Smederevske Palanke, pošiljka je dostavljena do porodice Ratka i Zemke Todorović iz obližnjeg sela Vodice. Ova porodica ima šestoro dece Ivana (24), Njegoša (13), Jovanu (10), Jovana (8), Luku (7) i Stefana (5). Njima je voda uništila baštu i oštetila kuću, pa su se nekoliko dana hranili krompirom i vodom. Pomoć iz Inzbruka im je stigla u pravom trenutku.

Ostatak humanitarne pomoći je odvezen u zvanično sedište Kriznog štaba Smederevske Palanke, koji se nalazi u Osnovnoj školi "Radmila Šišković", odakle je prosleđena građanima, koji su najteže pogođeni poplavama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here