Obradović za Vestionline: Mehelen me vratio u život

0

kvmechelen.be

Na prekretnici: Ivan Obradović, u dresu Mehelena, ponovo se na vratio na glavnu scenu

 

"Posle Španije mislio sam da mi nigde neće biti tako lepo, ali sam se prevario. U Belgiji je odlično. Moja porodica i ja smo se priivikli na život. Jeste mentalitet Belgijanaca drugačiji u odnosu na Špance. Ljudi su malo "hladniji", ali uživam kako na terenu, tako i van njega", počinje priču iz Mehelena za portal Vestionline nekadašnji fudbaler Partizana.

Kako je u novom klubu? Mehelen i Belgija nisu na tom nivou kao Saragosa i Primera?

"Kvalitet šampionata nije ni približno isti, ali ima i u Belgiji dobrih klubova. Mehelen me je vratio u život, dao šansu da mi karijera krene uzlaznom putanjom posle mnogo pehova koji su mi se dogodili u Saragosi. Tražio sam samo da igram, to mi je najvažnije. Srećom, povreda ukreštenih ligamenata kolena, koja me je odvojila od terena godinu dana, je prošlost. Igram dobro, zadovoljan sam, dosta radim individualno i pokušavam da popravim ono što mislim da sam grešio tokom karijere".

Ivan Obradović u brojkama

Reuters/I.M.

3 gola je postigao igrajući za Partizan, Mehelen i Srbiju (po jedan u dva kluba i reprezentaciji)

4 kluba je promenio u dosadašnjoj karijeri (Teleoptik 2006-2007), Partizan (2007-2009), Saragosa (2009-2013), Mehelen (2014-)

18 godina je imao kada je potpisao profesionalni ugovor sa Partizanom i kada je debitovao za seniorski tim crno-belih

20 puta je nastupao za reprezentaciju Srbije

24 puta je nosio dres Mehelena, kluba sa kojim ima ugovor do juna 2016.

47 mečeva je odigrao za Saragosu, u četiri sezone u Primeri

55 utakmica je odigrao u dresu Partizana

900.000 evra je trenutna tržišna vrednost prema specijalizovanom sajtu transfermarkt.de

4.500.000 evra je bila visina transfera iz Partizana u Saragosu leta 2009. godine

Igrali ste protiv Mesija, Ronalda i najboljih fudbalera na svetu. Ima li sete za tim danima u Primeri?

"Ne razmišljam na taj način! Što je bilo – bilo je. Pokušavam da izvučem pouke. Sve loše što mi se dogodilo sam ostavio, okrenuo sam novu stranicu u karijeri. Klub je skroman, ali kada sam dolazio u Mehelen nisam mogao mnogo da biram jer sam pao u zaborav, što je logično ako sam dugo bio van terena. Dobro smo počeli šampionat, onda smo malo posustali, pa smo na sredini tabele. Igraćemo verovatno plej-of 2 za mesto u Evropi. Trener Aleksandar Janković pokušava da unese pobednički mentalitet, da se ne zadovoljavamo samo prosekom".

Akademija "Ivan Obradović"

Obrenovac je dobro poznat kao rasadnik fudbalskih talenata. Nemanja Matić, Radosav Petrović, Uroš Matić, Jovan Markoski, Ivan Radovanović, Uroš Đurđević, ranije Jestrović, Isailović, Stančić… ponikli su u ovom gradu. Da i dalje Obenovac bude fabrika fudbalera pobrinuo se igrač Mehelena koji je otvorio Akademiju "Ivan Obradović".

"Na ideju je došao Miodrag Arsović, čuveni Čika Arsa, kod koga smo svi mi počeli. Pomogao sam koliko sam mogao. Naravno, iz te škole fudbala ne stojim samo ja, nego mnogi. Dosta pomaže i Nemanja Matić. Cilj je da edukujemo decu, da ih ohrabrimo i pokažemo da iz male sredine može da se dođe do velike scene. BIo sam skoro u Obrenovcu, slikali smo se, pravili kalendare. Imamo više od 200 dece, a cilj je da napravimo teren kako bi klinci imala još bolje uslove da napreduju. Sarađujemo i sa Partizanom i Zvezdom, jer kad dođu do određenog nivoa, za njihov napredak je najbolje da idu dalje", istakao je Obradović.

Dokle u Mehelenu?

"Ne vidim sad sebe naredne 3-4 godine u Mehelenu, ali…Prošlog leta sam potpisao dvogodišnji ugovor. Ima nekih interesovanja, ali mislim da je realno da ostanem do leta u Mehelenu, pa onda da vidimo šta je najbolje za klub i mene. Zasad mi je odlično ovde. Igram u kontinuitetu, što mi je najvažnije. Ako bude još neki gol, asistencija, sigurno će da bude i interesovanja. Kada sam počinjao da igram fudbal želja mi je bila da se okušam u Bundes ligi, pa verujem da ću zaigrati i u Nemačkoj".

kvmechelen.be

Iako je odbrambeni fudbaler, u prvom delu sezone postigao je gol za Mehelen

 

Da se vratimo na Saragosu. Kako sa ove distance gledate na četiri godine u klubu sa "Romarede"?

"Nije sve bilo tako crno, kao što možda izgleda. Sa finansijske strane sam se obezbedio, rešio neku egzistenciju, ali ostalo je bilo za zaborav. Imao sam problema sa povredama, klub je bio u krizi, često su se menjali igrači, treneri, nije bilo kontinuiteta. Bilo je tu sigurno i mojih grešaka, ali prošao sam sve to. Sad ne bi ponavljao greške koje sam pravio. Ako moj sin bude želeo da se bavi fudbalom, sigurno ću ga na pravi način savetovati. Prošao sam sve u karijeri, bio i na vrhu i na dnu".

Sa 20 godina pod komandom Radomira Antića, Obradović je bio član startne postave koja se prošetala kroz kvalifikacije za SP u Južnoj Africi. Još se ljubitelji fudbala sećaju gola Obradovića protiv Austrije u Beču, kada su "orlovi" pragazili domaću selekciju. Odigrali ste 20 mečeva u dresu Srbije. Imate li i dalje reprezentativne ambicije?

"Znam da je konkurencija velika, ali imam veliku želju da zaigram opet za Srbiju. To je čast za svakog sportistu. To bi mi bila velika satisfakcija za uloženi rad".

Kako sa distance gledate na nesupehe reprezentacije Srbije poslednjih godina?

"Činjenica je da nešto ne štima. Mnogo smo menjali selektore. Nema kontinuiteta, svaki selektor ima svoju viziju, nije tu bilo prostora za uigravanje, a za sve je to potrebno vreme. Nadam se da će novi selektor Radovan Ćurčić imati kontinuitet u radu, a tada ni rezultati ne bi trebalo da izostanu".

Drama u Obrenovcu

Obradović je u maju prošle godine stigao u Srbiju samo dan pre velikih poplava koji su pogodili njegov rodni grad – Obrenovac. 

" Roditelji su ostali u gradu nekoliko dana posle poplava. Nije bilo lako u toj situaciji, ali su uspeli da se izvuku. Brat sa suprugom je ranije uspeo da ode. Svi smo bili u mom stanu u Beogradu. Ovih dana sam bio na odmoru i vidim da se grad polako vraća u život. Posledice su ostale, ali mora se napred", kaže Obradović.

Da li ste imali kontakt sa ljudima iz FSS?

"Kada je igrala mlada reprezentacija Srbije u Belgiji pričao sam sa Savom Mliloševićem. Međutim, nismo pričali o reprezentaciji, više ovako neobavezno".

Posle odlaska iz Saragose, Obradović je trenirao sa Radom, bio na probi u Viteseu. Da li je bilo kontakata sa Partizanom, klubom u kome ste počeli karijeru?

"Ne! Sa prethodnom upravom Partizana nisam bio u najboljim odnosima, ali moja želja je da se jednog dana vratim u klub koga volim, za koga navijam od malena, koji mi je dao mnogo toga", zaključio je Obradović za Vestionline.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here