Youtube/Plus online
Tomislav Živanović

Izuzetno je opasno i štetno da deca i tinejdžeri ne idu u školu jer bez nje ne mogu da se socijalizuju, ističe u izjavi za “Vesti” dr Tomislav Živanović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i potpredsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost.

On smatra da kvalitet i uspeh mladih zavise od kvaliteta njihove komunikacije i da ukoliko korona i dalje bude vodila izolaciji, stvaraće od mladih osobenjake i asocijalne osobe.

Sa stanovišta profesora sa dugom karijerom ukazuje da je štetno da mladi naraštaju budu dugo odvojeni od školske zajednice, odnosno od svojih vršnjaka i predavača.

– To je vrlo štetno jer deca ono što ne nauče od gradiva mogu da postignu i steknu ta znanja nešto kasnije, ali ono što propuste u komunikaciji i druženju ne mogu- naglasio je naš sagovornik.

Živu reč, prema rečima našeg sagovornika, ne može ništa da zameni.

– Razlika između čoveka i majmuna je upravo u tome što je čovek taj koji govori i uči što mu otvara put napred. To je ono što je civilizaciju stalno vodilo daljem razvijanju – pojašnjava ovaj univerziteski profesor.

Živanović novi način funkcionisanja obrazovanja na koji je korona virus primorao čitavu planetu vidi kao veliku manu.

– Učenje na daljinu i provera znanja unela je jednu negativnu stvar kako u škole, tako i na fakultete gde kada deca u školi, ali i studenti na fakultetu stoji pred profesorom odgovara i vidi se ko je on i koliko zna. Za razliku od tog individualnog, onlajn rad i učenje ili kako ga zovu učenje na daljinu, mogu da budu kolektivni i da se rade uz pomoć roditelja ili vršnjaka i to je ogroman hendikep – smatra Tomislav Živanović. On ukazuje na veliku prednost pohađanja škola, navodeći da se u obrazovnim ustanovama, od osnovnih do visokoškolskih odigrava interaktivna komunikacija đak sa đakom, odnosno student sa studentom i druga, između šaka i profesora.

– U onlajn nastavi to nije slučaj, mladi su pred ekranima sa kojih treba da uče i rade, I nema te neophodne interakcije – ukazuje naš sagovornik.

Nepoželjni kreativci

Dr Tomislav Živanović smatra da je ovakav način daljinskih sticanja i provere znanja odraz namera novog svetskog poretka.

– Težnja kreatora tog novog poretka je šta će planeti oni koji misle. Potrebni su im radnici poput onih koji će motati kablove. Puki izvršioci prostih poslova u industriji, a ne kreativci. S tim pomeranjem odnosa u društvu nema napretka sveta – uveren je Živanović.

On smatra da je prosperitet moguć ukoliko privrednici podrže društvene nauke i ako bude postignut balans te dve sfere.

– Samo takav put vodi prosperitetu planete, balans rada i kapitala. Bez pravilnog balansiranja svih sfera i svih aktera nema napretka – zaključio je Živanović.

Blokada “globalnog sela”

– Uz odsustvo druženja imamo i veoma otežano putovanje, što će, između ostalog uticati i na razmenu učenika i studenata. Odnosno na njihov odlazak u druge zemlje, na deo školovanja, kao i dolazak mladih iz zemalja širom planete u Srbiju. Uz onlajn učenje i ocene i to će voditi srozavanju kvaliteta univerziteta i škola – mišljenja je Tomislav Živanović.