Obrenovčanima kuće, Nikoliću i Vučiću aplauz

0

Fonet/N.Đ.
Govor predsednika i premijera pred novoizgrađenim kućama u Obrenovcu
 

Reč je o 25 kuća koje su donacija Kuvajta i 14 kuća čija je izgradnja omogućena donacijom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je sve što je obezbeđeno potrošeno najbolje i "tako da narod bude zadovoljan".

– Ni jedan jedini dinar nije otišao izvan onoga za šta je bio namenjen – istakao je Nikolić.

Predsednik je ukazao da je donacija Kuvajta i UAE primer dobročinstva dve države koje su uputile pomoć, iako nisu morale, za srpski narod koji je bio u nevolji.

– Srpska nevolja je bila svetska nevolja i tako se svet prema njoj poneo – rekao je predsednik Nikolić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je "5.869 materijalnih pomoći" dato Obrenovcu, da su 72 kuće u izgradnji, a ostaje još 24.

– Sve su izgrađene ili će u narednim danima biti završene – rekao je Vučić navodeći da nijedan dinar za obnovu nije ukraden o čemu, kako je istakao, postoji evidencija.

Ambasador Kuvajta u Beogradu Jusef Ahmad Abdulsamad rekao je da su jake veze Kuvajta i Srbije. Ambasador je pozdravio transparetnost kojom je izvedena donacija i efikasnost kojom se pristupilo poslu.

– Ovo je prvi deo donacije. Nadam se da ćemo dogovoriti još jedan projekat za sanaciju šteta koje su u polavama pogodile Srbiju – rekao je Jusef Ahmad Abdulsamad.

Kuvajt je za izgradnju kuća porodicama koje su tokom poplava ostale bez domova u Srbiji namenio 400.000 evra, dok je sa milion evra koje su obezbedili UAE izgrađeno 35 kuća širom Srbije – 14 u Obrenovcu, 17 u Krupnju i četiri Valjevu.

U kuće izgrađene sredstvima UAE biće useljeno 150 ljudi, a u kuće čiju je izgradnju finansirala Vlada Kuvajta 37 članova. Reč je o tipskim objektim od po 60, 80 i 100 kvadrata. Kuće su opremljene belom tehnikom koju je donirala kompanija Gorenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here