pixabay.com

Blokada pristupnih pregovora za Skoplje i Tiranu mala je prepreka i biće prevaziđena u narednim mesecima, izjavio je novi predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli uoči posete Severnoj Makedoniji.

– Odlučio sam da prvo posetim posetim Severnu Makedoniju koja je van EU, a potom ću otići i u Albaniju. To je zato što verujem da su ove dve države uložile ogromne napore da bi postale članice EU i mislim da to moramo da priznamo i pomognemo im na putu ka uspehu. Necćemo odustati – rekao je Sasoli za agenciju MIA.

– Najbolje od svega jeste to što se vlade, parlamenti i javno mnjenje u EU zalažu se za početak pregovora o pridruživanju za ove zemlje. Ali kao i u svakom demokratskom procesu, i tu odluku moramo doneti konsenzusom. Bilo je manjih problema, ali verujemo da ćemo vrlo brzo uspeti da prevaziđemo ovu prepreku – istkao je Sasoli.

Kako je rekao, treba ceniti to što su Severna Makedonija i njen narod krenuli putem važnih reformi, uvereni da će im to otvoriti put ka pristupanju EU.

Novi predsednik Evropskog parlamenta rekao je da će sledećih šest meseci biti veoma važni, kao i samit EU u Hrvatskoj, koja preuzima predsedavanje Uniji.

– Mislim da bismo trebali doći do tada sa konsenzusom s evropske strane. Postupci nove Komisije takođe će biti presudni. Verujemo da će nova Komisija slediti put Junkerove. Severnoj Makedoniji i Albaniji upućen je niz zahteva i sada je potrebno da im se da signal da su na pravom putu – rekao je predsednik Evropskog parlamenta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here