Tanjug

Dok s jedne strane deklarativno pozivaju na dijalog Beograda i Prištine, Sjedinjene Američke Države kao vodeća sila NATO pakta uporno guraju prst u oko Srbiji i nastoje da kompletiraju takozvanu kosovsku državu.

Naime, Alijansa planira da na vojnu vežbu Američko-jadranske povelje pod nazivom Joint reaction 2019, koja bi trebalo da se održi od 21. do 24. oktobra u Albaniji, pozove i kosovsku vojsku, mada za to ne postoji nikakav osnov.

Teren je pripremljen pre nekoliko meseci kada je na konferenciji na kojoj je dogovarana ova vežba od učesnika traženo da potpišu saglasnost da se među učesnicima nađu i Kosovske bezbednosne snage. Druga opcija je da se primeni istovetan scenario kao prilikom nedavne vežbe Hitan odgovor 19 održane u Hrvatskoj, kada su pripadnici kosovske vojske učestvovali zajedno sa vojnicima iz Albanije.

Međutim, sada je problem mnogo kompleksniji zato što bi na vežbi u Albaniji trebalo da učestvuju i oružane snage BiH – zemlje koja formalno nije priznala Kosovo i pritom je i sama u ozbiljnom političkom problemu zbog suprotstavljenih stavova oko priključenja NATO.

Problem je nastao još na pripremnom brifingu za vežbu kada je oficiru iz Združenog štaba Oružanih snaga BiH predat tehnički sporazum u kome je jedna od odrednica bila i prihvatanje učešća Kosovskih bezbednosnih snaga.

On je prolongirao potpisivanje ovog dokumenta kako bi od Ministarstva odbrane BiH dobio uputstvo šta da radi, ali i tu postoji problem, jer je aktuelna ministarka Marina Pendeš već osam meseci u takozvanom tehničkom mandatu, odnosno u iščekivanju svog naslednika.

Za penzionisanog generala i nekadašnjeg člana Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, Savu Sokanovića, takav postupak NATO ne iznenađuje.

– U ovoj organizaciji su zemlje koje su već priznale nezavisnost Kosova i koje su i do sada preduzimale korake kako bi obezbedile potpuno priznanje, odnosno članstvo u Ujedinjenim nacijama. Davanje legitimiteta oružanim snagama nepriznate zemlje jeste jedan od ključnih koraka ka tom cilju – ističe Sokanović i dodaje da je potpuno neizvesno šta će biti odluka BiH.

– U zemlji u kojoj je mnogo toga mimo pravnih, moralnih i normalnih načela, ništa ne može da nas iznenadi, mada smatram da Oružane snage BiH ne bi trebalo da učestvuju na toj vežbi pre nego što se o tome odluči tročlano Predsedništvo – zaključuje general Sokanović.

Nekadašnji profesor strategije na Vojnoj akademiji, general Radovan Radinović kaže da je od trenutka kada su SAD priznale Kosovo bilo jasno da neće odustati od toga da ono i formalno uđe u UN.

– Osnovni cilj Amerike je da kompletiraju i osnaže kosovsku državu, a vojska je jedan od ključnih stubova te državnosti. Naravno da oni to rade mimo međunarodnog prava, ali oni su ga i do sada poštovali samo onda kada im je to bilo u interesu.

Komentarišući uvlačenje BiH, ali i pokušaje da se Republici Srpskoj po svaku cenu nametne prihvatanje Akcionog plana za članstvo u NATO, Radinović ocenjuje da Milorad Dodik na to nikada neće pristati.

– Plan da Oružane snage BiH učestvuju na vežbi zajedno sa kosovskom vojskom samo je deo strategije čiji je cilj da se promeni odluka ove države i prizna kosovska nezavisnost, ali i zemlja uvuče u NATO. Nemam dileme da će Amerikanci i Zapad nastaviti da igraju tu igru – zaključuje Radinović.

Ustaške pesme u Gaženici

Na vojnoj vežbi Hitan odgovor 19, koja je od 10. maja do 6. juna održana na više lokacija u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj, u zadarsku luku Gaženica se iskrcalo nekoliko stotina pripadnika oružanih snaga Albanije i Kosovskih bezbednosnih službi koji su stigli sa ukupno 23 vozila.

Davor Alujević, komandant broda DBM-82 Krka, tada je izjavio da je to bio prvi put da se brodovima Hrvatske ratne mornarice prevoze albanske i kosovske snage sa mestom ukrcavanja u luci druge savezničke države, odnosno u albanskoj luci Drač.

Na ovoj vežbi, hrvatski i albanski vojnici su u alkoholisanom stanju zajedno pevali ustaške pesme što je svojim telefonom snimio oficir BiH. Međutim, on je taj snimak morao da obriše na insistiranje pripadnika Vojne policije, za šta je uredno dobio i pisanu potvrdu!

Srbija u statusu posmatrača

Američko-jadransku povelju osnovale su SAD 2003. godine sa Hrvatskom, Albanijom i Makedonijom sa namerom da im olakša put ka članstvu u NATO. Pet godina kasnije priključili su se i Crna Gora i BiH, dok je Srbija dobila status posmatrača.

Instruktori uveliko rade

Pripadnici zemalja NATO uveliko su angažovani u obuci takozvane kosovske vojske. Najviše instrukora stiglo je iz SAD, a u obuci učestvuju i pripadnici oružanih snaga Velike Britanije, Nemačke i Turske gde su nedavno školovana i prva dva ratna pilota.

“Oluja” za sever Kosmeta?

Prema pisanju beogradske štampe buduće pripadnike kosovske vojske obučavaju aktivni, ali i penzionisani oficiri iz Hrvatske.

Navodno, oni su usmereni na obučavanje albanskih vojnika za dejstva po ugledu na “Oluju”, što je za domaće medije signal da bi se na severu Kosova primenio scenario sličan onom u Krajini 1995. godine.