Obustavlja se nabavka vakcine protiv novog gripa!

0

On se zaštitio: Ministar zdravlja prilikom primanja vakcine protiv novog gripa
 

Ministarstvo zdravlja će, prema njegovim rečima, najkasnije do 20. februara na osnovu analize epidemiološke situacije predložiti vladi odgovarajuće mere u vezi sa daljim snabdevanjem vakcinama.

 

Do 12.01.2010. prijavljeno je 23 slučaja neželjenih reakcija posle dobijanja vakcine protiv novog gripa, u okviru kojih je ispoljeno 38 neželjenih reakcija.

 

Najčešće su prijavljivane mučnina, povišena telesna temperatura, umor, bolovi u mišićima i sindromi slični sezonskom gripu.

 

U Srbiji je od početka kampanje vakcinacije, pre tri nedelje do 12.01.2010. vakcinisano 115.385 ljudi.

"Ovo je celishodno rešenje, jer se u zemlji već nalazi 855.700 doza, od kojih je do sada utrošeno oko 130.000 doza vakcina", kazao je Milosavljević, podsećajući da je od 17. decembra do danas obuhvat vakcinisanog stanovništva 1,7 odsto.

 

"Nastavljamo sa masovnom vakcinacijom sa obuhvatom koji će nadam se biti sve veći i veći, a pri tom sa oprezom da je dosadašnja isporučena količina dovoljna da do polovine februara kada ćemo, u skladu sa epidemiološkom situacijom, doneti odluku o daljem postupanju", istakao je ministar zdravlja.

 

On je dodao da je Posebna radna grupa za praćenje pandemije ocenila da je epidemiološka situacija nepovoljna, sa prisutnim faktorima rizika za pogoršanje, i zaključila da je neophodno da se i dalje ubrzano sprovodi vanredna vakcinacija s ciljem da se obuhvati što veći broj građana, najmanje 1,5 milion osoba, Milosavljević je kazao da je Radna grupa ocenila da deci uzrasta od šest meseci do osam godina treba dati dve doze, kao i starijima od 60 godina.

 

Prema Milosavljevićevim rečima, Radna grupa je zaključila da je neophodno planiranje odgovarajuće količine vakcina za period od dve sezone gripa – do proleća 2011. godine, odnosno najmanje 2,2 miliona doza, sa odgovarajućim rokovima upotrebe i da je neophodno postojanje stalne rezerve od 300.000 doza radi pravovremenog reagovanja u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.

 

I drugi odustaju ili vraćaju vakcine

 

Kompanija "Glakso Smit Klajn" pristala je da za oko 30 odsto smanji količinu vakcina protiv novog gripa koje ja naručila Nemačka, usled slabog interesovanja za vakcinaciju.

 

Britanska farmaceutska kompanija saopštila je da je postigla dogovor sa nemačkim Ministarstvom zdravlja o izmenama sporazuma o prvobitnoj narudžbini 50 miliona doza i isporuci 34 miliona doza.

 

"Glakso" vodi razgovore sa ostalim državama o smanjenju naručenih količina vakcine protiv virusa H1N1, uključujući Britaniju, Holandiju i Belgiju, izjavio je portparol kompanije.

 

I druge države počele su da umanjuju narudžbine vakcina, nakon što se ispostavilo da pandemija nije opasna kao što se prvobitno strahovalo i posle zaključka da je za zaštitu dovoljna jedna, a ne dve doze vakcine.

 

Originalne narudžbe dostavljene su u maju, junu i julu, kada nije bilo poznato koliko će doza biti potrebno, niti koliko će ozbiljna biti pandemija.

 

List "Bild" piše da će Nemačka ostvariti uštedu od oko 133 miliona evra smanjenjem narudžbine vakcine protiv novog gripa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here