Youtube/Al Jazeera Balkans

“Gasprom” je obustavio tranzit gasa u Mađarsku preko ukrajinske teritorije, saopštila je pres-služba kompanije “Operator GTS Ukrajine”.

“Od 1. oktobra 2021. godine obustavljen je tranzit prirodnog gasa preko teritorije Ukrajine u pravcu Mađarske”, navodi se u saopštenju.

Kompanija je takođe saopštila da je Ukrajini uskraćena mogućnost da uvozi prirodni gas iz Mađarske putem takozvanog virtuelnog reversa zbog ukidanja tranzita ruskog prirodnog gasa preko ukrajinske teritorije ka mađarskoj strani.

Generalni direktor kompanije Sergej Makogon podsetio je da je Mađarska decenijama dobijala gas preko teritorije Ukrajine, kao i da ukrajinska strana nikada nije prekršila svoje obaveze.

– Ukrajinska ruta je ekonomski isplativa jer je to najkraći put za snabdevanje Mađarske gasom. Monopolizacija gasnih ruta koju sprovodi “Gasprom” pokreće pitanje osnovnih principa funkcionisanja tržišta gasa EU – konkurencije i transparentnosti. Jačanje dominantnog položaja jednog igrača i njegovo vršenje uticaja u očigledno političke svrhe u svetlu šokantnog rasta cena gasa u Evropi mora da bude zaustavljeno – navodi Makogon.

Istovremeno, mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da ne može da uzme u obzir stav Ukrajine u sporu oko gasa.

“Kada je ‘Gasprom’ obustavio tranzit gasa kroz Mađarsku, Orban je u isto vreme za državni radio rekao da je ima odgovornost samo prema mađarskim glasačima koji bi morali da plate mnogo više za gas bez novog sporazuma sa ‘Gaspromom'”, prenosi Rojters.

Mađarska je ranije potpisala novi dugoročni ugovor sa “Gaspromom” o snabdevanju gasom zaobilazeći Ukrajinu. Dokument su podržali rukovodioci “Gasproma” i energetske kompanije “MVM” u mađarskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Uoči zaključivanja sporazuma, Kijev je saopštio da je razočaran zbog toga i obećao da će se obratiti Evropskoj komisiji radi davanja ocene o usklađenosti sporazuma sa evropskim zakonodavstvom u oblasti energetike.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da Rusija ne namerava da koristi gas kao pritisak na druge zemlje, konkretno na Ukrajinu.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here