Youtube
Kartica sa otiskom

Testirana je nova tehnologija koja bi mogla da pruži veći stepen sigurnosti prilikom plaćanja karticama. Naime, novina je da je u njih ugrađen čitač vašeg otiska prstiju, prenosi BBC. Već naredne godine bi ove kartice mogle da se pojave u upotrebi, pa da pamćenje četvorocifrenog pina ode u zaborav.

Platne kartice nove generacije trebalo bi da podignu efikasnost plaćanja i sigurnost na viši nivo, navodi britanski BBC Click.

Ovakve kartice se ne razlikuju se od standardnih, niti zahtevaju bilo kakav vid napajanja, jer neophodnu energiju crpe iz elektronskog aparata za naplatu, na koji se prislanjaju. Jedino je prethodno potrebno da kartica snimi vrh, odnosno otisak vašeg prsta iz različitih uglova, tako da niko ne može da je upotrebi, ali ni falsifikuje.

Plaćanje putem mobilnog telefona polako se napušta jer nije u potpunosti pouzdano, a i onemogućeno je u slučaju da vam se telefon isprazni, tvrde zagovornici ove tehnologije. Uz to, Hauard Berg, direktor u “Gremalto UK”, podseća da su kompjuteri povezani internetom sa drugim uređajima, što znači i da neko može da im pristupi, dok kartica nije povezana ni sa čim, a sve potrebno za plaćanje se nalazi na njoj. “Kartica “kaže” terminalu – ja sam proverila otisak prstiju, u redu je. Ona ne deli taj podatak (otisak) s njim”, ističe Berg.

Istraživanja pokazuju da su mišljenja korisnika podeljena, da se neki raduju uvođenju biometrijske tehnologije u sistem plaćanja, neki nisu. Problem što je neophodno i da se trgovine opreme čitačima i terminalima koji mogu da čitaju ovu vrstu (biometrijske) verifikacije, izjavila je Džordžina Bulki, direktorka za strategiju i inovacije u kompanije RBS/Natwest.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here