Pixabay.com

Oči mogu da otkriju koliko je čovek inteligentan i kakva mu je moždana funkcija, s obzirom da su one u korelaciji sa veličinom zenica, tvrdi nova naučna studija. Prema toj studiji, što su zenice veće, to je i veća šansa da je njihov “vlasnik” pametniji.

Spoznajne sposobnosti, kao što su kontrola pažnje, fluidna inteligencija i kapacitet radne memorije u vezi su sa veličinom zenice, zaključili su naučnici sa Instituta za tehnologiju u Džordžiji, posle ispitivanja na 500 učesnika studije, piše RT.

Merili su prosečnu veličinu zenice svakog od učesnika, koji su imali između 18 i 35 godina. Potom je učesnicima data serija testova koji mere koliko mogu da ostanu usredsređeni i da održe pažnju dok neko namerno pokušava da ih omete. Takođe, mereno je i koliko su u stanju da rešavaju probleme sa kojima se do tada nisu suočavali, kao i kolika im je moć pamćenja novih informacija.

“Otkrili smo da je veća zenica povezana sa većom fluidnom inteligencijom i kontrolom pažnje, ali i sa manjim stepenom radne memorije”, naveli su autori studije objavljene u časopisu “Međunarodni žurnal kognicije”.

Kako su dodali, kod ljudi koji su imali najviše i najniže rezultate na testovima, razlika u veličini zenice vidljiva je i golim okom.

Odnos veličine zenice i kognitivne sposobnosti može se objasniti delovanjem neuronskog sistema poznatog kao locus coeruleus ili “plava tačka”. Taj sistem reguliše aktivnosti u pojedinim moždanim regionima, ali ima uticaja i na širenje zenica.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime