Očistite organizam posle praznika

0

 

 

U vreme praznika ljudi mnogo više jedu, manje se kreću, a to, naravno, ostavlja traga na organizmu. Kako posledice ne bi bile trajne i kako biste povratili snagu i energiju, priuštite organizmu kvalitetno čišćenje. Najbolju detoksikaciju organizmu osiguravaju voće i povrće, voda i čajevi. Šta, dakle, ovih dana treba da unosite u organizam?

 

Voda

 

Stručnjaci preporučuju da se u organizam dnevno unese najmanje dve litre vode. Ako želite da organizam očistite, tada bi te količine trebalo da budu i veće. Oni koji zaboravljaju da redovno piju vodu, trebalo bi da odmah ujutro započnu sa flašom od dve litre vode. Na taj način moći će da prate da li piju dovoljno vode. Voda je eliksir života i najbolje deluje na organizam, pa stoga obratite pažnju da je dovoljno pijete.

 

Limun

 

Ovaj agrum će vašem organizmu osigurati sjajnu detoksikaciju jer vitamin C topi toksine i ubrzava njihovo izbacivanje iz tela. Najbolje bi bilo popiti čisti ceđeni limun, ali ako to ne možete, iscedite limun u vodu i tako ga popijte. U takav napitak nemojte dodavati šećer jer će umanjiti delovanje vitamina C.

 

Zeleni čaj

 

Ovaj čaj je nadaleko poznat po svojim antioksidantnim svojstvima. Za njega kažu da je najdragocenija tečnost koju možemo da unesemo u organizam. Osim što će očistiti organizam od toksina, zeleni čaj će ubrzati i rad jetre, što dodatno doprinosi čišćenju organizma.

 

Kupus

 

Iako se o ovome povrću ne govori mnogo, reč je o veoma zdravoj hrani. Kupus delotvorno deluje na enzime koji se nalaze u jetri, što pojačava i ubrzava čišćenje organizma. Osim toga, kupus je povrće koje ima snažna antikancerogena svojstva. Nastojte da se ta namirnica što češće nađe na vašem jelovniku.

 

Lisnato povrće

 

Kelj, praziluk, radič, zelena salata i blitva su savršeni za čišćenje organizma. Te vrste povrća sadrže hlorofil koji iz tela uklanja različite vrste toksina i na taj način rasterećuje jetru. Zeleno lisnato povrće najbolje je jesti sirovo jer je tada učinak njihovih svojstava najveći, ali ako ne možete, onda ga skuvajte na pari. Tako ćete sačuvati vredna nutritivna svojstva povrća.

 

Beli luk

 

Malo koja namirnica može da se pohvali sa više od 200 sastojaka koje imaju antibakterijsko i antivirusno delovanje. Nazivaju ga čudom prirode koje savršeno čisti organizam od različitih vrsta toksina. Tajna je u njegovoj sposobnosti aktiviranja enzima koji pomažu radu jetre. Beli luk obiluje vitaminima koji će pomoći organizmu.


Brokoli

 

Ovo povrće je bogato snažnim antioksidantnim svojstvima. Jača imunitet i sprečava nastanak kancerogenih ćelija. Brojni svetski stručnjaci savetuju redovno konzumiranje brokola. Međutim, manje je poznato da i klice brokola imaju blagotvorna svojstva koja deluju čak 50 puta jače od zrelih brokola. Klice brokola mogu se kupiti u prodavnicama zdrave prehrane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here