Očuvati stanovništvo u Srbiji

0

Samo nek je više beba: Bitno je podsticati rađanje
 

Petrović je za agenciju Beta kazao da je zbog stalnog smanjenja broja stanovnika, Vlada Srbije 2008. godine donela Strategiju podsticanja rađanja, ali problem je ekonomska kriza i to što mere iz te strategije nisu u potunosti sprovedene.

 

Po demografskim istraživanjima, u Srbiji će do 2050. godine biti milion i po do dva miliona stanovnika manje, kazao je 18. novembra za agenciju Beta naučni saradnik Centra za demografska istraživanja Vladimir Nikitović.

 

Niska stopa nataliteta

Petrović je kazao da "više od 60 zemalja u svetu ima nisku stopu nataliteta. Nijedno razvijeno društvo tu pojavu nije uspelo da prevaziđe. Uz sve napore i ekonomski stabilnih država nije došlo do značajnih rezultata".

Uzroci tog stanja u Srbiji su svakodnevni životni problemi građana, naročito tokom 1990-ih, saznanje da do očekivanog boljitka nije došlo, a u razvijenim zemljama Zapadne Evrope glavni uzrok niskog nataliteta je su savremeni tempo i stil života.

"Osnovni cilj Strategije je da naredna generacija bude iste veličine kao postojeća", kazao je danas Petrović i dodao da je stopa rađanja 1,4 deteta po ženi, a kritično je kada opadne na 1,3 jer tada društvo ne može da se obnovi.

 

On je objasnio da se smanjenje broja stanovnika pokazalo već 1970-ih godina u centralnoj Srbiji i Vojvodini.

 

Petrović je kazao da Srbija godišnje izdvaja 48 do 50 milijardi dinara za isplaćivanje naknada koje propisuje Zakonu o finansijskoj pomoći porodici sa decom. On je kazao da Srbija ima mere populacione politike koje su na snazi veoma dugo – kao što su roditeljski dodatak koji se ostvaruje za rođenje prva četiri deteta, porodiljsko odsustvo, kao i odsustvo za negu deteta, i isplaćivanje pune zarade tokom "održavanja trudnoće".

 

"To je ozbiljna mera podrške porodici koja je dobila prinovu. Ono što je bitno u Strategiji, a što se u Srbiji ne ostvaruje u dovoljnoj meri je aktivacija lokalne samouprave. Vazno je da lokalne samouprave same u svojim budžetima planiraju sredstva za finansijsku podršku porodici", kazao je Petrović.

 

"Od 2008. do danas proteklo je malo vremena, a demografske promene mogu se videti tek nakon protoka nekoliko decenija", kazao je Petrović i dodao da predstoji revizija strategije da bi se videlo koje mere zaista mogu da daju rezultate.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here