Tanjug
Mladen Šarčević

Ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, nastava u osnovnim školama planirana je da krene uživo i to u prepodnevnoj smeni niži razredi, popodne od petog do osmog, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

Uporedo sa časovima u školi planirano je da počne i nastava na daljinu za osnovce, jer je roditeljima biti ostavljena mogućnost da biraju da li će decu da šalju u školu ili da ostave kod kuće i da prate TV nastavu.

Mogućnost da biraju imaće svi – roditelji učenika nižih razreda i stariji razredi osnovne škole. Provera znanja-ocenjivanje, obavljaće se isključivo u školi.

Šarčević kaže da se roditeljima ostavlja mogućnost da biraju, ali da je preporuka da niži razredi osnovne škole krenu od 1. septembra u školu, naročiti prvi razred zbog socijalizacije i prilagođavanja na školsku sredinu.

Ministar navodi da će časovi trajati 30 minuta, da će đaci od prvog do četvrtog razreda imati po četiri časa, od petog do sedmog pet, a osmi razred šest časova dnevno.

Između časova planirarani petominutni odmori, a posle drugog časa odmor od 15 minuta. Nakon svakog bloka nastave učionice moraju da se dezinfikuju, po preporukama koje su pripremili epidemiolozi.

Sva odeljenja u kojima ima više od 15 učenika deliće se na dva dela. Jednoj učiteljici pola odeljenja dolaziće od osam do 11 sati, a druga polovina od 11 sati.

Preporuke epidemiologa i jasna uputstva Ministarstva prosvete škole će dobiti već sutra.

Ministar kaže da od 1.192 osnovne škole, 546 su male seoske škole ili škole manjina u kojima u odeljenju ima manje od 15 učenika te ne moraju da se dele u dve grupe.

Šarčević ističe da će đaci školsku godinu početi uz obavezno nošenje maski.

– Postoji preporuka da deca dok sede udaljeni jedni od drugih ne nose masku, ali kada odgovaraju i kada žele da učestvuju na času moraju da stave masku – naveo je on.

Pojašnjava da će za zaposlene u školama maska biti obavezna, da će nedelju ili dve i za đake biti obavezna, a da će tek kada nauče da je maska sastavni deo boravka u školi to moći da se modifikuje.

Za zaposlene poštovaće se norma od četrdesetočasovne radne nedelje koja podrazumeva neposredan rad u školi i pripremu časa.

Roditelji neće moći da ulaze u školu, a sva komunikacija sa školom i nastavnicima obavljaće se onlajn. Ðacima se neće meriti temperatura prilikom ulaska u učionice, već će to biti obaveza roditelja pre polaska od kuće.

Ukoliko se desi da se kod učenika razviju simptomi tokom nastave ministar kaže da je stav epidemiologa da ukoliko se poštuje distanca i nose maske druga deca nisu ugrožena.

Svaka škola mora izdvojiti prostoriju u kojoj će takvo dete biti izolovano, a zatim se upućuje na pregled u dom zdravlja.

Preporuka svim školama je da se u ponedeljak 31. avgusta organizuju upoznavanje đaka i roditelja sa nastavnicima.

– To je prilika da se upoznaju deca i roditelji sa učiteljima i razrednim starešinama, razmene mejlove, kontakt telefone. Predlog je da dolaze u grupama – naveo je Šarčević.

Prvi dan školske godine biće posvećen kovidu, razgovaraće se o virusu, kako se prenosi, merama prevencije.

Celodnevne nastave u narednoj školskoj godini neće biti moguća. Produženi boravak će svaka škola morati da organizuje jer po zakonu deca mlađa od 12 godina ne mogu kod kuće da ostaju sami.

Boravak će biti organizovan u prostorijama kao i do sada, što se tiče ishrane mora biti ketering – upakovan svaki obrok.

Šarčević kaže da je za srednje škole planirano da nedelju dana prate nastavu u školi, a zatim nedelju dana od kuće. U srednjim stručnim školama moguće je da se nastava za teoretki deo organizuje u kontinuitetu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here