Od BiH zavise sankcije Iranu?

0

 

Savet bezbednosti

 

 

List, pozivajući se na pisanje svetskih medija, naglašava da postoji duboka podela u Savetu bezbednosti UN o ovom pitanju, a mnogi se zanimaju na koju će se stranu prikloniti BiH kao nova članica, jer ima tradicionalno dobre odnose i sa Vašingtonom, ali i sa Teheranom.

 

"Dnevni avaz" tvrdi da je pouzdano saznao da je Iran već uputio zvaničnom Sarajevu listu argumenata zbog kojih bi, prema njegovim željama, Bosna i Hercegovina trebalo da se usprotivi novim sankcijama.

 

Kako je rečeno iz Pres službe Ambasade SAD u BiH, SAD su o Iranu komunicirale sa vlastima u BiH na najvišim nivoima. Nije isključeno da zamenik državnog sekretara SAD Džejms Stajnberg, koji početkom aprila dolazi u BiH povodom španske inicijative za BiH, razgovara sa državnim zvaničnicima baš o pitanju sankcija Iranu.

 

SAD očekuju podršku od BiH ako im ona zatreba kao presudni glas, ali, kako se procenjuje, ako taj glas u Savetu bezbednosti ne bude presudan, Vašington bi mogao da razume odluku BiH da ostane suzdržana prilikom glasanja, zbog dobrih odnosa sa Iranom.

 

Prema dostupnim informacijama, državni vrh BiH još nema zvaničan stav o ovom osetljivom pitanju. Misija BiH pri UN, koja predstavlja BiH u Savetu bezbednosti UN, nije do sada dobila nikakvu instrukciju o ovom pitanju, iako neformalne konsultacije u sedištu UN, ali i u prestonicam članica Saveta bezbjednosti traju već nedeljama.

 

Misiju BiH u Njujorku kontaktirale su već mnoge zemlje raspitujući se za mogući stav. Konačnu odluku, ako SAD upute ovu rezoluciju u proceduru, može da donese samo Predsedništvo BiH, koje za sada o svemu ćuti u javnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here