EPA-EFE

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, od danas su stupile nove mere za zaustavljanje širenja koronavirusa u Austriji.

Ministarstvo zdravlja izdalo je u subotu uveče uredbu, prema kojoj se pre svega uvodi obaveza nošenja maski u svim javnim zatvorenim prostorima. Mera, koju je vlada usvojila u petak, predviša nošenje maske u svim prodavnicama, muzejima, bibliotekama, izložbama, arhivima, kao i u svim drugim zatvorenim prostorima.

U uredbi se podvlači da to pravilo važi u svim institucijama. U prodavnicama i osoblje mora nositi masku, izuzev ako je odvojeno pleksiglasom od klijenata. Ista mera važi i za sve uslužne delatnosti, gde je nemoguće održati potrebnu distancu od jednog metra, kao što su frizeri, kozmetičari, manikiri i slično.

Kada je reč o sportu, u svim zatvorenim prostorima publika mora nositi masku. Na bazenima, takođe, mora da se nosi maska sve do bazena ili tuša. U restoranima gosti moraju nositi masku sve do svog stola, gde mogu da je skinu. Između stolova mora biti razmak od jednog metra.

Da bi se sprečilo da u ugostiteljskim objektima gosti budu jedni drugima preblizu, dozvoljeno je serviranje pića i hrane samo za stolom, a zabranjeno je stajanje za barom.
Osoblje u ugostiteljskim objektima je dužno da nosi masku.

Uredba reguliše i smanjenje broja osoba na privatnim manifestacijama, kao što su rođendani, svadbe i slično. Prema novi pravilima, na proslavama u zatvorenom, bez jasno označenih mesta za sedenje određen je maksimalan broj od 50 osoba, a na otvorenom do 100. U taj broj se ne ubraja osoblje koje se brine o gostima, ali, ako se jede i pije važe ista pravila kao u gastronomiji, a to je da se hrana i piće mogu servirati samo za stolom.

Kod profesionalno organizovanih manifestacija, sa jasno obeleženim mestima za sedenje, u zatvorenom prostoru dozvoljen je maksimalan broj od 1.500 osoba, a pod vedrim nebom čak 3.000. Organizatori takvih manifestacija moraju izraditi odgovarajući koncept za prevenciju širenja koronavirusa.

Takođe, veće manifestacije, od više od 500 ljudi u zatvorenom prostoru, i više od 750 na otvorenom, moraju dobiti odobrenje od nadležnih opsstinskih vlasti.

Kada je reč o školama, uredba ukazuje da đaci moraju da nose maske u školi izuzev u učionici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here