Od glogovog koca do Titovih pionira

0

Beta/AP/D.V.
Nostalgija kao adut: Vlast vraća Titov kult
 

Ne samo što parafraziraju Brozove čuvene izjave, što tvrde da su u spoljnoj politici uverljiviji od nekadašnjeg "najvećeg sina naših naroda i narodnosti", već kao da pojedini među njima počinju da veruju da su i njegova reinkarnacija.

A. Čukić
Providna igra: Josip Joška Broz

 

Joška Broz: Da nije valjao, ne bi ga pominjali

Titov unuk priznaje da mu je drago što se njegov deda pominje među aktuelnim političarima u Srbiji.
– Meni je lično drago da se pominje, jer da nije valjao, ne bi ga ni pominjali niti se poredili s njim. To je još jedan dokaz da ga je ceo svet priznavao, pa i sadašnji političari na vlasti koji pokušavaju da na ovaj način zadobiju i onaj deo sveta koji i dan-danas poštuje Tita i njegovu politiku. A to je veći deo sveta, osim ovih imperijalističkih sila – kaže za "Vesti" Joška Broz.

Sudeći po podršci koju uživa među biračima, možda najviše uporišta za ovakvu zabludu ima Aleksandar Vučić.

Premijer uglavnom ima potrebu da poredi sadašnju spoljnu politiku Srbije sa nekadašnjom politikom nesvrstanih čiji je idejni tvorac bio pokojni maršal. Naravno, "skromni" Vučić ne sumnja da je i u ovom segmentu nadvisio Broza.

"Imali smo više spoljnopolitičkih aktivnosti nego Josip Broz u najboljih pet godina velike Jugoslavije", reći će na nedavnom predizbornom mitingu naprednjaka uoči lokalnih izbora u Mionici.

Uveren je da je tolika aktivnost dovela do toga da je "Srbija danas uvažavana i poštovana više nego Titova Jugoslavija", kako je izjavio prilikom decembarske posete Rimu.

Za predsednika Komunističke partije Josipa Jošku Broza nema sumnje da je reč o političkim igrama aktuelnih vođa da bi zadobili široke narodne mase, osiromašene i ideološki izgubljene u surovim tranzicionim vremenima.

– Većina naših ljudi se s nostalgijom seća Titovog vremena i onoga što je onda stvoreno i kako se živelo. To se vreme, međutim, ne može povratiti, niti se pozicija Srbije koja ne uvodi sankcije Rusiji, ali želi u EU, može uporediti sa onom koju je imala Jugoslavija kao zemlja predvodnica Pokreta nesvrstanih. Sadašnja vlast pre vodi politiku sedenja na dve stolice, dok je nesvrstanost bio autentični pokret najvećeg broja zemalja u svetu – uveren je Titov unuk.

Poznati po kratkom pamćenju, Srbi bi mogli kao mudro i moralno neproblematično stanovište da prihvate izjavu predsednika Nikolića kada se novinaru Javnog servisa poverava da bi voleo da Srbija "vodi politiku kakvu je nekada vodio Josip Broz Tito".

To što je svojevremeno kao drugi čovek radikala podržavao Šešeljev performans da na Kuću cveća gde počiva Broz, treba ići sa glogovim kocem, ne iznenađuje ni Boška Obradovića, jednog od čelnika Dveri, pokreta u kojem nema mesta za jugonostalgičare, niti probuđene titoiste.

– Nikolić i Vučić su izdali mnogo ozbiljnije ideje i svoju ideologiju, pa je ovaj novi odnos prema Brozu tek samo delić izdaje koju su počinili – komentariše Obradović za naš list.

Fonet/Dragan Antonić
Vratio petokraku: Ivica Dačić

Kao lider Socijalističke partije Srbije, naslednice nekadašnje Komunističke partije, šef srpske diplomatije Ivica Dačić verovatno ima i najviše prava na novoustanovljeni trend prizivanja "povratka u budućnost". Veseljak među političarima, uvek spreman da zapeva i za pojas zadene, on nudi svoje objašnjenje uspeha nekadašnje jugoslovenske diplomatije.

"Nije Titova diplomatija bila uspešna zbog sastanaka koje je imao, nego zbog načina kojim je vezivao ljude za sebe", reći će Dačić uoči poslednjeg kongresa svoje partije na kojem je ubedljivo pobedio za novog lidera socijalista.

Na pomenutom kongresu Dačić se, inače, oslobodio crvene ruže, a kao deo obeležja SPS-a povratio je petokraku – još jedan simbol iz Titovog vremena. Doduše, petokraka je stilizovana, pa je neki više vide kao zvezdu padalicu. To su najverovatnije oni skeptici koji na probuđeni titoizam i povratak simbola iz njegovih vremena, makar zaodenutih novim ruhom, ne gledaju blagonaklono.

Treba se ugledati na Svetog Savu

Boško Obradović smatra da je aktuelni trend povratka Titu pokazao da je među "mnogim vodećim srpskim političarima još uvek omiljena pesma 'Druže Tito, mi ti se kunemo'".
– Kao da bi se neki od njih rado kandidovali za vanredni kurs u obnovljenoj Kumrovačkoj školi – ironično konstatuje.
Obradović je uveren da Srbija u svojoj bogatoj istoriji imala mnogo značajnije i ozbiljnije vladare na koje se treba ugledati i koji su umeli vešto da vode spoljnu politiku, počev od Svetog Save do kralja Aleksandra Karađorđevića, nego što je to činio "jedan zločinac i višestruki agent".

Turistička atrakcija

I dok Ivica Dačić smatra da je Josip Broz "naš najbolji brend svuda u svetu", protivnicima komunizma se od takvih konstatacija diže kosa na glavi. Da je šef srpske diplomatije dobro procenio (ne)poznavanje novije istorije jugoslovenskih prostora (njene stvarne a ne reklamne domete), kojoj su sklone i nove generacije, vidi se i po zainteresovanosti stranih turista za Kuću cveća. Od 1980, kada je sahranjen u delu nekadašnjeg imanja Karađorđevića, Titovu večnu kuću u srpskoj prestonici posetilo je više od 17 miliona ljudi!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here