Z. Mirković
POHVALE ZA OČUVANjE TRADICIJE: Ambasador Rodić sa polaznicima seminara

Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac” iz Beča organizovao je, jubilarni, 10. seminar za umetničke rukovodioce, koji je u glavnom gradu Austrije okupio više od 60 polaznika iz cele Evrope, i iz Amerike.

Kao i ranijih godina i ovaj put su na seminar, sa drugog kontinenta, u Beč doputovali članovi KUD-a Šumadija iz Milvokija. Prema tradiciji ovo je jedan od najbolje organizovanih i posećenih seminara, a koncepcija domaćina je da se svake godine obrade razne oblasti i obogaćuje program. Cilj je prevashodno usavršavanje budućih koreografa, ističu iz SKC “Stevan Mokranjac”.

SVI DOBILI DIPLOME: Učesnici seminara

U tri dana se radilo na veoma izuzetnom nivou, a vrhunski predavači Slavica Mihailović i Zvezdan Đurić su na profesionalan način obavili svoj posao i preneli znanje i iskustvo polaznicima.

Među polaznicima su ove godine prvi put bili predstavnici iz Francuske, članovi KUD-a Biseri – Goran Jablanović, Ognjen Marković i Tijana Stanković. Oni su istakli da je seminar za njih jedno veliko iskustvo, a posebno su, kako kažu, bili oduševljeni dočekom, odličnim druženjem, a pre svega ponuđenim znanjem.

Treba istaći da su među polaznicima bili i Boris Stojković i Vladimir Mijucić iz Beča kojima je ovo 10. učešće na seminaru u “Mokranjcu”.

Naime, oni su od prvog seminara sticali znanja pa su, kao i seminar, obeležili mali jubilej. Stojković je, može se reći, dete “Mokranjca”, jer je prve korake naučio baš u ovom društvu dok je bio mali, a sada je spreman da naučeno prenosi na mlade.

U subotu uveče održana je zajednička žurka tokom koje su, u veseloj atmosferi produbljena prijateljstva. “Mokranjac” je posebno zahvalan Nebojši Rodiću, ambasadoru Srbije u Austriji koji je odvojio vreme i u subotu posetio učesnike seminara sa kojima je popričao. Rodić je pohvalio rad “Mokranjca” i sve polaznike, rekavši da je za sve velika stvar to što neguju i čuvaju našu tradiciju.

Brižni domaćini

– Bili ste pravi brižni domaćini. Hvala na svoj pažnji kojom ste me obasipali. U srdačnoj atmosferi i uz vesele i vredne polaznike bilo je lepo i igrati i pevati – poručila je posle seminara Slavica Mihailović. Ona je prvi put predavala na seminaru, a jedan je od najvećih stručnjaka u svojoj oblasti.

Slavica Mihailović (Foto: Z. MIRKOVIĆ)

Predavao i pre 10 godina

– Lep je osećaj biti deo priče desetogodišnjeg seminara za učenje narodnih igara i pesama koji organizuje SKC “Mokranjac”. Iskreno se nadam da smo svojom prezentacijom Igara iz Vladičinog Hana i Mačve obogatili umetničke rukovodioce, koji su pohađali seminar. Verujem da će ti mladi ljudi uskoro stvarati koreografije – naglasio je Zvezdan Đurić, koji je bio predavač i na prvom seminaru kada je pokrenut ovaj program prenošenja znanja na mlade koreografe u dijaspori.

Zvezdan Đurić (Foto: Z. MIRKOVIĆ)