Od komunizma do fašizma (3): Država gaji male naciste

0

Fašizacija omladine: Plasiraju se priče da je narod žrtva loših okolnosti, loših suseda, međunarodne zajednice, ali da je sam narod pri tom čist i mučenički (Foto:Ilustracija)
 

Sociolozi smatraju da su takve pojave u BiH sasvim očekivane, uzevši u obzir da više od polovine mladih nema posao, a perspektive su sumorne manje-više za sve građane.

– Ta fašizacija omladine se provodi kroz plasiranje priča da je naš narod večna žrtva loših okolnosti, loših suseda, večna žrtva međunarodne zajednice, ali da je naš narod pri tom čist i mučenički i da treba da nastavlja svoju tradiciju, jer onda se prenosi taj celi set idealtipskih predstava o tome kako treba da izgleda jedan dobar mladi Bošnjak, jedan dobar mladi Hrvat, jedan dobar mladi Srbin. Celo je društvo, u stvari, posvećeno odgajanju mladih fašista – kaže Mia Karamehić, politikolog iz Sarajeva, u razgovoru za Slobodnu Evropu.

 

Etničke vojske

– Premda je BiH stvorena na principima antifašizma, deo zemlje se njega odrekao – kaže profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Asim Mujkić.
– Živimo u jednom društvu čija ustavno-pravna arhitektonika, u stvari, podstiče krizu, podstiče stalnu etničku mobilizaciju. A kada govorimo o mobilizaciji na etničkom, rasnom i verskom nivou znači već se približavamo onom dobro oprobanom metodu fašističke mobilizacije – ocenio je Mujkić.

Sramnih manifestacija u BiH je puno. Član Saveza antifašista BiH Nedim Klipo podseća na skrnavljenja spomenika partizanskim borcima na Vracama ili prebijanje mladića samo zato što je nosio majicu s likom Ernesta Če Gevare.

 

Od komunizma do fašizma:

1. Estetska hirurgija za četnike i ustaše

2. Poslednji juriš na ćirilicu

– Mladi se okreću fašističkim idejama, jer smatraju da na taj način mogu privući pažnju na sebe – ocenjuje Klipo.

 

Sociolog Edhem Muftić tvrdi u razgovoru za SE da su u Bosni i Hercegovini i dalje na sceni tri fašistička pokreta, a to su: pročetnički, proustaški i mladomuslimanski.

 

Profesor Muftić kaže kako se mladi vrbuju na različite načine.
– Vrbuju ih kroz svoje, te nacionalističke pokrete ili stranke – rekao je Muftić.
 

Sutra – Od komunizma do fašizma (4): Prokleti Grci i kurva Evropa

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here