Od komunizma do fašizma (4): Prokleti Grci i kurva Evropa

0

Vladimir Milčev

Međutim, kako je to lepo primetio poznati arhitekta Miroslav Grčev, makedonski fašizam, maskiran kao mlada udovica, u crnu i zavodljivu demohrišćansku čipku, instalirao se u Makedoniju bez ispaljenog metka, mirnim ustavnim pučem. To se desilo odmah nakon osvajanja vlasti na demokratskim izborima i pred očima cele nacije, ali bez njihovog znanja.

 

Zato, veli Grčev, većina stanovništva i dalje misli da živi u problematičnoj demokratiji, a zapravo se nalazi pod fašističkom čizmom današnje vlasti.

 

Dilema da li je nešto fašizam ili ne, mnogima je i dalje nejasna i nerešiva. Najviše zbog nepoznavanja osnovnih karakteristika fašizma.
Klijanje fašizma na prostoru Makedonije počelo je sa učestalim pojavljivanjem i propagiranjem knjiga fašističkih vođa i ideologija, crtanjem kukastih krstova i drugih fašističkih simbola po zidovima kuća, zgrada i spomenicima boraca NOB-a…

 

Komunjare i patriote

– Danas u Makedoniji, ako ste komunista, proglasiće vas za komunjaru, a ako ste desničar, neće reći da ste fašista, nego da ste patriota, branilac otadžbine i slično. Strašno je što je Makedonija, koja je bila deo antifašističke alijanse u Drugom svetskom ratu, koja je dala žrtve za pobedu nad fašizmom, danas postala zemlja koja proizvodi fašizam – rekao je univerzitetski profesor i reditelj Vladimir Milčin na nedavno održanoj tribini sa temom "Da li je fašizam pobeđen u Makedoniji".

Dežurni krivci su prokleti Grci, kurva Evropa, napravedni Zapad, komunjare, "vlaški lobi"…

 

– U Makedoniji smo danas svedoci da se navijačke grupe nazivaju "čista Makedonija" ili čiste albanske etničke teritorije, po zgradama osvanjuju kukasti krstovi i fašističke parole, postoje otvoreni pozivi za eliminacijom neistomišljenika, etiketiranje, podela na izdajice i patriote, strane i domaće neprijatelje, slave se ratni zločinci, a sve to ukazuje da se rađaju fašističke ideje kojima je plodno tlo stvorila politička elita na vlasti – smatra Dželjo Hodžić.

Ruku na srce, to nije samo makedonska specifičnost. To viđamo svuda u svetu, Evropi i Balkanu. Što se tiče današnjeg makedonskog fašizma, on se temelji i na identitetskom inžinjeringu: makedonsko slovenstvo se zamenjuje antičkim identitetom, a on se brani i "dokazuje" svim mogućim sredstvima, pa i prekrajanjem istorije.

 

Kao i svaki drugi fašizam, i makedonski propagira da Makedonija bude naseljena samo Makedoncima, zastupa se koncept "jedan narod, jedna država, jedna religija, jedan vođa", zagovara se potčinjen položaj žene u društvu i porodici…

 

Analitičari ističu da se rast makedonskog fašizma bazira na podržavanju antikomunizma državnim instrumentima u rukama vladajuće VMRO-DPMNE.

 

Od komunizma do fašizma:

1. Estetska hirurgija za četnike i ustaše

2. Poslednji juriš na ćirilicu

3. Država gaji male naciste

– Sistematsko brisanje antifašističkog porekla i istorije Makedonije od strane vlasti VMRO-DPMNE, kao i uništavanje spomenika pravih makedonskih heroja koji su poginuli boreći se protiv fašizma, očiti su znaci da se radi o restauraciji fašizma u Makedoniji – ocenjuje Miroslav Grčev.

Neki smatraju da odgovor leži u dubokoj ekonomskoj krizi koja je veoma plodno tlo za rađanje, rast i razvoj fašističkih, nacionalističko-patriotskih pokreta i ideologija, dok drugi veruju da je reč o imitiranju evropskih trendova rehabilitacije i povratka fašizma.

  KRAJ

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here