Od ledenog izazova u Srbiji prikupljeno tek 5.000 evra za obolele od ALS!

0

Da li je Stanija donirala novac ili je to bila samojoš jedna prilika za samopromociju?
 

Uprkos tome što su mnoge poznate ličnosti iskoristile priliku da se, čak i polu-nage, poliju ledenom vodom, mali broj njih je zapravo uplatio novac kako bi se pomoglo istraživanje i traženje leka za ovu bolest.

 

U Srbiji ima oko 150 ljudi obolelih od ALS ili Lu Gerigove bolesti. ALS je neurološko oboljenje koje uzrokuje atrofiju mišića, a oboleli najčešće imaju između 50 i 70 godina. Nažalost, na našem području, svaki peti bolesnik je mlađi od 50.

 

Kako je nedavno izjavila prof. dr Zorica Stević, neurolog Kliničkog centra Srbije i jedan od osnivača Društva za bolesti motoneurona, za lečenje ove bolesti uplaćeno je tek oko 5.000 evra. Taj novac nije dovoljan, posebno kada se uzme u obzir da je potrebna nabavka mašina za disanje, koje su obolelima u Srbiji preko potrebne.

– U Centru za neinvazivnu dijagnostiku nemamo dovoljno mašina za disanje, a njihova nabavka će biti problematična od septembra do januara sledeće godine. To je ogroman problem – kaže dr Stević.

 

Mašina za disanje košta od 3.000 do 4.000 evra, a obolelima od ALS je neophodna jer su im mišići toliko slabi da ne mogu samostalno da dišu. Oboleli su sve vreme svesni svog stanja i jedino mogu da pomeraju oči.

 

– Predstavnici NORBS su sa predstavnicima Društva za bolesti motoneurona dogovorili da sva sredstva koja budu prikupljena u akciji “Ice bucket challenge” ili Ledeni izazov na računima Udruženja za bolesti motoneurona: 355-1402601015-47 i Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije: 205-163505-05 (sa naznakom: “Za ALS”) budu utrošena na nabavku neophodnih medicinskih sredstava i pomagala koja će omogućiti bolju dijagnostiku i olakšati život pacijentima sa amiotrofičnom lateralnom sklerozom (ALS) – navode iz NORBS-a.

 

Mnogi poznati i manje poznati tvrde da su donirali novac. Tako je Jelena Karleuša istakla da je donirala je 2.500 dolara međunarodnoj organizaciji za borbu protiv ove bolesti, dok je Ceca Ražnatović uplatila 117.000 dinara. Novac je uplatio i Čedomir Jovanović i to na račun zdravstvene organizacije IMPI sa Floride. Nije poznato da li su donacije uplatile i ostale poznate ličnosti koje su učestvovale u ovoj kampanji.

 

Bivši trener košarkaša Crvene zvezde, Uniksa, FMP-a i asistent u reprezentaciji Srbije, Aco Petrović, izjavio je nedavno da mu je Ledeni izazov koji su sprovodile estradne zvezde Srbije više ličio na marketing.

 

– Ideja je možda u osnovi dobra, ali imam utisak da se mnogi polivaju iz marketinških razloga, a ne da bi pomogli nama obolelima – rekao je tada Petrović, koji je, takođe, oboleo od ALS-a.

 

Ledeni izazov osmišljen je kako bi se skrenula pažnja na obolele od amiotrofične lateralne skleroze (ALS). Jedan od onih koji je smislio kampanju je Kori Grifin, koji je na tu ideju došao nakon što je njegovom prijatelju dijagnostikovan ALS. Grifin je sredinom avgusta preminuo nakon što se udavio u Nantaketu u Masačusetsu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here