Od Milomira rodnom kraju most

0

Predsednik i ambasador Kanade otvorili Milomirov most preko Ibra
 

Osim što spaja dve obale Ibra, most ima i drugu dimenziju – ljudsku i zadužbinarsku.

– Uz Spasića, Kolarca, Igumanova i kapetana Mišu, zlatnim slovima ispusujemo i ime zadužbinara Milomira Glavčića – rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Most na Ibru samo je jedna od brojnih i velikih donacija Milomira Glavčića rodnom kraju. Milomir je, između ostalog, pomogao izgradnju asfaltnog puta, vodovoda i crkve u Kovačima, Žerađu i drugim nekada zabitim kopaoničkim selima, izgradnju doma kulture u Jošaničkoj Banji, rad više kulturno-umetničkih društava… Svake godine, za Božić i Ilindan, novčano pomaže žiteljima Kovača i drugih kopaoničkih sela. Do sada je u Srbiju uložio oko pet miliona evra.

Dobrotvor Milomir Glavčić živi blizu Nijagarinih vodopada u Kanadi, iz Srbije je otišao kao siromašni 19-godišnji mladić, koji je sve do upućivanja u vojsku bio seoski sluga. Uspeo je u životu samo velikim trudom i radom, o čemu je napisao i knjigu, iako od tada nikada nije došao u Srbiju, rodni kraj je uvek nosio u svom srcu i nesebično mu je pomagao. Dobitnik je najviših priznanja Srpske pravoslavne crkve i opština Raška i Kraljevo…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here