pixabay.com

Planeta Zemlja je fascinantno nebesko telo, ne zbog veličine, ni zbog nekih drugih svojstava, koliko do atributa koji je (koliko je nama poznato) odvaja od drugih – uslovima za život. Tokom geološke istorije, Zemlju su naseljavala (i naseljavaju je) neverovatna stvorenje, gde svakako spadamo i mi sami.

Ipak, teško je zamisliti neka druga bića koja su u većoj meri okupirala ljudsku maštu od dinosaurusa, drevnih gmizavaca koji su planetom vladali više od 150 miliona godina, pre no što su izumrli pre otprilike 65-66 miliona godina, udarom famoznog asteroida o tle Zemlje.

Bilo ih je raznih – od brzonogih kradljivaca jaja, oklopljenih biljojeda, monstruoznih predatora poput T-reksa, do kandžama naoružanih raptora koji su kidisali na (skoro) sve što se kreće.

Kada govorimo o veličini, ipak, ne postoji kolosalnija grupa dinosaurusa od sauropoda, ogromnih biljojeda dugih vratova i podjednako dugačkih repova, od čijeg se hoda tlo treslo.

Ovo su najveći do sada otkriveni.

Amphicoelias fragilimus

Fosilni ostaci ovog dinosaurusa su pronađeni još u devetnaestom veku, ali su vremenom oni izgubljeni, te se zaključci o veličini ovog sauropoda izvode na osnovu opisa kostiju. Najslobodnije procene su da se radilo o životinji dugačkoj skoro 60 metara i teškoj preko 130 tona. Ukoliko je stvarno bio ovih dimenzija, bio je neprikosnoveni titan svojih dana.

Argentinosaurus

Dužinom od 35-40 metara i težinom između 75 i 100 tona, Argentinosaurus je izumrli kolos iz Patagonije, regije u današnjoj Argentini (po kojoj je i dobio naziv). Dugo se smatralo da bi, nakon perioda odrastanja i ranjivosti u tom dobu, odrasli Argentinosaurus, kao jedna od najvećih životinja ikada, bio imun na predatore. Novija istraživanja pokazuju drugačije…

Mamenchisaurus sinocanadorum

Ukoliko pođemo od toga da veliki afrički slon ima 6 tona, možemo samo stvarati sliku u glavi, kakav bi bio prizor videti stvorenje koje je deset do trinaest puta teže. Takav je bio ovaj dugovrati džin, od čijeg se hoda tresla zemlja.

Sauroposeidon

Čak i da niste zaljubljenik u dinosauruse, verovatno vam je ostala urezana u sećanju scena iz “Parka iz doba Jure”, kada glavni junaci upoznaju Brakiosaurusa, ogromno stvorenje visoko “koliko vam pogled seže”.

Sa svojih četrnaest metara visine, ovaj džin je uistinu bio kolos svog vremena. Pa ipak, čak ni on nije bio dorastao Sauroposejdonu, za koga se procenjuje da je na svet gledao sa visine od 18 do 20 metara. Ni masa mu nije bila strana. Između 50 i 65 tona. Impresivno, zar ne?

Lista ogromnih dinosaurusa se nastavlja, i veliko je pitanje da li ćemo ikada zasigurno znati koji je zapravo bio najveći i kako je istinski izgledao. No, to nas ne sprečava da se pitamo. I da maštamo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here