Od prirodnih nauka do književnosti – egzistencijalna mučnina Ernesta Sabata

Vestionline
0
pixabay.com

Pre nego što je postao svetski poznat književnik, argentinski pisac Ernesto Sabato, prošao je trnovit put. Danas, kao i u vreme objavljivanja, njegov roman “O junacima i grobovima” uživa kultni status, kako među poklonicima književnosti, tako i kod ljubitelja filozofske misli.

Ernesto Sabato je rođen kao deseto od jedanaestoro dece u porodici siromašnih italijanskih doseljenika u Argentinu. Detinjstvo je proveo po travnatim stepama, mladost na koledžu, da bi na kraju, ispunjavajući hirove i lečeći komplekse roditelja, na univerzitetu studirao fiziku i matematiku. Sa devetnaest godina počinje da se zanima za anarhizam i postaje aktivni pripadnik anarhističkih organizacija. Ubrzo nakon toga pristupa komunistima i 1934. godine kao delegat Komunističke partije Argentine putuje u Brisel na Kongres protiv fašizma i rata. Tamo doživljava razočarenje, napušta Kongres, raskida sa Partijom i vraća se u Argentinu.

Sa blistavim uspehom završava studije fizike, a zatim uspešno i doktorira nakon čega radi sa Irenom Žolio-Kiri u Laboratoriji Kiri u Parizu. Nakon godinu dana provedenog u tehnološkom institutu u Sjedinjenim Američkim Državama, Sabato se vraća u Buenos Ajres gde postaje profesor teorijske fizike na tamošnjem univerzitetu. Uprkos tome što je uživao svetsku slavu kao fizičar Sabato, nakon duboke duševne krize 1945. godine, napušta nauku i odlazi da živi u jednom seocetu pored Kordobe gde konačno započinje svoju književnu karijeru.

Njegovo prvo književno ostvarenje “Pojedinac i univerzum”, zbirka kratkih eseija, odmah biva nagrađeno. Tri godine kasnije, njegov naredni roman “Tunel”, Alber Kami dočekuje sa rečima ushićenja, a pohvale upućuju i Žan Pol Sartr, Vitold Gombrovič i Grejem Grin. Ovim romanom Sabato stupa među zvezde južnoameričke književnosti.

Nakon još nekoliko objavljenih knjiga slavu stiče romanom “O junacima i grobovima”, koji zajedno sa knjigama “Abadon, anđeo uništenja” i “Tunel” čine zamišljenu trilogiju.

Kroz priču o ličnim dramama junaka romana, autor nam govori i o argentinskoj istoriji kao i o svojim političkim, moralnim, metafizičkim, religijskim, umetničkim i estetskim stavovima. U žanrovskom pogledu u pitanju je roman-freska u koji staju istorija, realizam, liričnost, psihoanaliza, filozofske rasprave i kriza religiozne svest. Sabato je pobudio ono što je individualno argentinsko i preko toga dosegao do univerzalnih tema koje se tiču svih nas.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here