Od propale državne firme do tematske turističke atrakcije

0

Do kancelarije 75-godišnjeg Jiržija Plevke vode starinske stepenice. Na vratima piše: kancelarija predsednika uprave. Kancelarijski nameštaj je jeftin i trošan. Pepeljara na stolu je pretrpana opušcima. Iza stola visi raspeće, a na polici stoji Lenjinova bista.

"Oni zastupaju dve svetske vere. Obojici sam dao mesto u mojoj kancelariji. Neka međusobno reše svoje nesuglasice", izjavio je on za nemački državni radio "Dojče vele".

 

"Od 1968. vegetiram u ovoj kancelariji i sređujem haos od papira i nepotrebnih stvari. Ne volim da budem u kancelariji. Ja sam tehničar i moram da budem napolju", naglasio je on.

 

Hotel "Hodovar"

U pivari "Hodovar" radi 140 radnika i proizvodi se 80.000 hektolitara piva godišnje. Za vreme komunizma Jirži Plevka bio je šef državne pivare u "Hodovi plani". Posle sloma režima preduzeće je trebalo da bude zatvoreno, ali ga je Jirži kupio.

 

"Pivaru sam bezbroj puta preuređivao. To mi je oduvek bio hobi. Posle raspada SSSR-a smo još imali staru peć na ugalj, ali smo odmah prešli na gas. Za naše goste smo napravili restoran, jer sam mislio da je šteta da odmah posle degustacije piva idu kući. Napravio sam i hotel", izjavio je Plevka.

 

Ulazak u pivski podrum

Pivara već dugo nije samo pivara, nego pravo izletište – pivski tematski park. Snimljen je čak i reklamni film o istoriji pivare. Film prikazuje kako je od propalog državnog preduzeća nastala uzorna firma. Jirži objašnjava ideje koje su doprinele rastu među kojima je i avanturistički restoran u starom podrumu, do kojeg se dolazi kroz 50 metara dugačak tunel.

 

Kao u svakom hotelu, i ovde se nalaze prostorije za velnes, samo što u njima gosti uživaju u kupki od piva. U prodavnici suvenira nude se majice i pena za tuširanje sa ukusom piva.

 

Detoksikacija pivom! Kod Čeha i to postoji

 

No, srž preduzeća je uvek ostala ista, istakao je Jirži Plevka – proizvodnja dobrog piva. Svet piva se nalazi iza gvozdenih vrata, tamo gde po čitav dan rade mašine koji pune 16.000 boca na sat.

 

Pivara u mestu Hodovi Plani, u međuvremenu, je postala simbol napretka celog regiona. Skoro celo mesto je obnovljeno zbog priliva turista koji tu dolaze.

"Počeli smo da gradimo i da se brinemo o kućama. Čitavo mesto se menja. Jeste li videli onaj park iza starog dvorca? Sada je prekrasan, a nekada je ličio na džunglu. Ili tržnicu na ulazu u pivaru? I ona je nova", istakao je Plevka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here